Sirküler No: 2021/126 - Çeşitli Konular
Sayı |
: |
32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2021/238-915 |
Denizli, 16/04/2021 |
Konu |
: |
Çeşitli Konular |
S İ R K Ü L E R
(ARGE / 2021–126)
Sayın Üyemiz,
1) Pakistan/ Anti - Damping
2) Taliban Yaptırımlar Komitesi
3) Irak Üretici Kayıt Sistemi
4) Hırvatistan Zadar Limanı
5) Yemen Yaptırımlar Listesinde Yapılan Güncelleme
6) Tanıtım ve Yayınla İlgili Diğer İşler
Konularını içeren duyurularımızın detayları aşağıda sunulmuştur.
Bilgileriniz rica olunur.
Saygılarımla,
Levent ÖZTAŞ
Genel Sekreter T.
1) Pakistan/ Anti - Damping
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Pakistan Ulusal Tarife Komisyonu (Komisyon) tarafından ülkemiz menşeli "Soda Külü” (2836.20 Gümrük Tarife Pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bildirilmektedir.
Bu kapsamda, söz konusu bildirimde, soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin taleplerini soruşturma açılış bildiriminin yayımlanmasından itibaren 10 takvim günü içinde, soruşturmaya ilişkin hazırlayacakları bilgi ve belgeleri ise açılış bildiriminin yayımlanmasından itibaren 45 takvim günü içinde soruşturma otoritesine sunmaları gerektiği; soruşturma kapsamında yayımlanan "Soru Formu” ve "Şikâyetin Gizli Olmayan Kopyası”nın, Komisyon'dan temin edilmesini müteakip iletileceği ifade edilmektedir.
Ek : Açılış Bildirimi
2) Taliban Yaptırımlar Komitesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya atıfla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'nin 1988 (2011) sayılı kararıyla tesis edilen BMGK 1988 (Taliban) Yaptırımlar Komitesi tarafından yapılan duyuruda, seyahat yasağı muafiyetlerinin 24 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldığı bildirilmektedir.
İlgili duyuruya, https://www.un.org/securitycouncil/sanctions/1988/exemptions/travel-exemptions-in-effect internet sitesinden ulaşılabilmektedir.
3) Irak Üretici Kayıt Sistemi
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya atıfla, daha önce, Irak tarafından 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Üretici/Tedarikçi Kayıt Sistemi uygulamasının başlanacağı, TÜV Rheinland firmasının kayıt sertifikası düzenlemesi hususunda tek yetkili kuruluş olarak görevlendirildiği ve sertifikaların geçerlilik süresinin 1 yıl olarak belirlendiği hususlarının iletildiği belirtilmiştir.
Yazıda devamla bu defa, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden iletilen bir yazıda, ithalatçı firmalardan gelen yoğun talep üzerine "kayıt sertifikası" uygulamasının hayata geçirilmesinin 1 Mayıs 2021 tarihine ertelendiği bildirilmektedir.
4) Hırvatistan Zadar Limanı
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atıfla, Hırvatistan’ın Ankara Büyükelçisi Sayın Hrvoje Cvitanovic tarafından, Hırvatistan’ın ikinci büyük limanı olan Zadar Limanından ülkemize bir Ro-Ro hattı ve lojistik merkez kurulması hususunun Bakanlıkları nezdindeki resmi görüşmelerinde müteaddit defalar gündeme getirildiği ifade edilmektedir.
Yazıda devamla, bu defa, söz konusu limanda incelemede bulunmak ve gündeme getirilen işbirliği önerisinin detayları hakkında bilgi sahibi olunması amacıyla Zagrep Ticaret Müşaviri tarafından 2 Nisan 2021 tarihinde Zadar Liman İdaresi Genel Müdürü Robert Škifić ile bir görüşme gerçekleştirildiği ve görüşmede Sayın Škifić’in, Zadar ile Antalya arasında Ro-Ro hattı kurulması hususunda 2008 yılında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve Hırvat yetkililer arasında görüşmeler gerçekleştirildiği, o dönemde Türk yatırımcıların konuya ilgisinin olduğu ancak liman alt yapısını henüz tamamlanmamış olduğu, şu anda limanın altyapısının böyle bir proje için hazır hale geldiği, limanın otoyola sadece 5 km uzaklıkta ve demiryolu bağlantılarının da geliştirilmesiyle konum itibariyle çok elverişli bir lokasyonda bulunduğu hususlarının vurgulandığı iletilmektedir.
Yazıda ayrıca;
Sayın Škifić’in devamla, kargo limanının işletilmesi konusunda imtiyaz sahibinin Çinli bir firma olduğu, söz konusu firmanın limana yeterince yatırım yapmadığı belirtilmekte,
Sayın Škifić’in liman bölgesinde çok amaçlı 12 hektarlık yeni terminal yatırımı yapıldığı, terminalin altyapı inşaat işlerinin, tesisin rıhtım duvarları da dahil olmak üzere neredeyse tamamlandığı, söz konusu terminalin konteyner ya da kargo terminali olarak kullanılabileceği, 2021 yılının ikinci yarısında imtiyaz sözleşmesine yönelik ihale sürecini başlatmayı planladıkları, imtiyaz süresini 20 ya da 30 yıl olarak düşündükleri, buradan ülkemizde bir limana Ro-Ro hattı kurabileceği, söz konusu terminal için 25-35 milyon Avro dolaylarında yatırım yapılması gerektiği, ilgilenen yatırımcılarla yüz yüze görüşebilecekleri ifade edilmektedir.
Diğer taraftan, limana 2 km mesafede 400 hektarlık alanda organize sanayi bölgesi kurulmasının planlandığı, söz konusu proje hayata geçtiğinde burada üretim veya lojistik merkezi kurulabileceği ve gerek yeni terminal için gerekse söz konusu sanayi bölgesinde Türk firmalarının yatırım yapmaları beklentisinde olduklarını dile getirdiği bildirilmektedir.
Yazıda son olarak, Global Liman İşletmesinin Hırvatistan’da faaliyet gösteren şirketi Zadar International Port Operations firmasının, 12 Eylül 2018 tarihinde Zadar Liman İdaresi ve Hırvatistan Hükümeti ile Zadar’daki Gaženica Limanı’nın tüm kruvaziyer liman operasyonlarını 20 yıl süre ile işletilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmesini imzaladığı ve pandemi nedeniyle durmuş olan operasyonların, 2021 yılının Temmuz ayının başından itibaren tekrar yolcu kabul edilmeye başlanacağının öngörüldüğü bilgisinin alındığı bildirilmektedir.
5) Yemen Yaptırımlar Listesinde Yapılan Güncelleme
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atıfla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2564 (2021) sayılı kararı ile Yemen'e yaptırımlar rejiminin 28 Şubat 2022'ye kadar yenilendiğinden bahisle; BMGK'nın 5 Nisan 2021 tarihli duyurusunda, yaptırım listesinde yer alan Sultan Saleh Aida Aida Zabin’e ilişkin kişisel bilgilerin güncellendiği ve altı çizili olarak işaretlendiği ifade edilmektedir.
Söz konusu duyuruya https://www.un.org/press/en/2021/sc14486.doc.htm internet adresinden ulaşılabilmektedir.
6) Tanıtım ve Yayınla İlgili Diğer İşler
T.C. Denizli Valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğünden alınan yazıda, verimlilik alanında ilk bilimsel dergi olarak yayın hayatına 1967 yılında başlayan Verimlilik Dergisi, Bakanlıkları Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü yayını olarak yılda dört sayı (Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim) olmak üzere yayımlanmakta olup, Ücretsiz ve açık erişime sahip olan dergide; verimlilikle ilgili tüm disiplinlerden gelen, araştırmaya dayalı, ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlayan, Türkçe ve İngilizce özgün ve güncel çalışmalara yer verildiği bildirilmektedir.
Verimlilik Dergisi, 2008 yılından bu yana TR Dizin Sosyal ve Beşerî Bilimler Veri Tabanı’nda taranmakta ve derginin tüm süreçleri, https://dergipark.org.tr/tr/pub/verimlilik internet sayfası üzerinden yürütüldüğü belirtilmektedir.
2021 yılında derginin normal sayılarına ek olarak “Dijital Dönüşüm ve Verimlilik” temalı bir özel sayı yayımlanacak olup, araştırmacıların çalışmalarını, 31 Temmuz 2021 tarihine kadar iletmelerinin beklendiği bildirilmektedir.
Ek : Duyuru Afişi