Sirküler No: 2013/125 - Çeşitli Konular

Sayı : TİM.DENİB.GSK.ARGE.2013/614-2076                                                                Denizli, 27/08/2013
Konu: Çeşitli Konular

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2013 – 125)

Sayın Üyemiz,

1) Kırgızistan / Korunma Önlemi Soruşturması

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda aynen; "Kırgızistan tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Tedbirleri Komitesi'ne yapılan ve 15 Ağustos 2013 tarihinde DTÖ tarafından yayımlanan G/SG/N/6/KGZ/4 sayılı bildirime göre, anılan ülke tarafından "Buğday Unu” (Kırgızistan verilerine göre 1101.00.11.00 ve 1100.00.15.00 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatılmış olup mezkur bildirimin bir örneği ekte yer almaktadır.

Bilindiği üzere, DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın 9.1 maddesi uyarınca gelişme yolundaki bir üye ülkenin, soruşturmayı yürüten ithalatçı ülkenin ilgili ürün ithalatındaki payı %3'ün altında ise bahse konu gelişmekte olan ülkeye karşı herhangi bir korunma tedbiri uygulanamamaktadır. Bununla beraber, %3'ün altında kalan gelişme yolundaki ülkelerin payları toplamı %9'u geçmesi halinde ise bu ülkeler ilgili korunma önlemine tabi olabilmektedir.

Ülkemiz, Anlaşma'nın 9.1 maddesi hükümleri ve mevcut gelişmekte olan ülke statüsü çerçevesinde, DTÖ üyesi ülkelerce bugüne kadar açılan birçok davada önlem dışı tutulmuştur. Bişkek Ticaret Müşavirliği aracılığıyla elde edilen resmi istatistiklere göre Kırgızistan'ın buğday unu ithalatında ülkemiz payının oldukça düşük oranda kaldığı görülmektedir. Mezkur maddenin amir hükümleri kapsamında ülkemizden Kırgızistan'a yapılan ilgili ürün ihracatının olası bir önlem dışında tutulmasına ihtiva eden bir mektup Kırgızistan Ekonomi Bakanlığı'na gönderilmiş olup gelişmelerden tarafınıza ayrıca bilgi verilecektir.

Bu itibarla, buğday unu ihracatımız açısından önem arz eden Endonezya ve Filipinler'de halihazırda anılan ürüne yönelik olarak devam etmekte olan korunma önlemi ve anti-damping soruşturmaları göz önünde bulundurulduğunda; Türkiye'nin Kırgızistan tarafından alınacak olası bir korunma önleminin dışında tutulmasının Kırgız pazarında ülkemiz menşeli buğday unu ihracatı açısından bir rekabet avantajı yaratabileceği değerlendirilmektedir.”

denilmektedir.

Ek : Bildirim Örneği

 

2) Bogota Ticaret Müşavirliği İthal Talebi

Ekonomi Bakanlığından alınan bir yazıda, Bogota Ticaret Müşavirliği'nden aldıkları yazıya atfen; GTİP kodları ekte belirtilen ürünlerin ithal edilmesini teminen, Türkiye'de yerleşik ilgili ihracatçı şirketlerle iletişime geçilmesi hususunda yardım talep edildiği belirtilmektedir.

Söz konusu şirketin iletişim bilgileri ekte yer almaktadır.

Ek: GTİP Kodları ile İletişim Bilgileri

 

3) Bingazi Serbest Bölgesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Libya Ekonomi Bakanlığı'nın uzun zamandan beri ülke gündeminde olan Bingazi'de Serbest Bölge kurulması projesini hayata geçirmek üzere bir Çalışma Grubu kurmuş olduğu bildirilmektedir.

Aynı yazının devamında, Bingazi Ticaret Ataşeliğimizce Çalışma Komitesi Başkanı Sn. İbrahim GUIDER ziyaret edildiği; Komite çalışmaları hakkında bilgi alındığı ve Serbest Bölgenin yapımı devam eden Bingazi Limanı'na 15 km. mesafede ve 200 hektarlık bir arazi üzerine kurulmasının planlandığı belirtilmektedir.

Ayrıca söz konusu bölgede üretim ve ticaretin yanı sıra internet hizmetleri, sağlık, eğitim sektöründeki firmaların da etkinlikte bulunmasının öngörüldüğü ve Çalışma Komitesinin, Serbest Bölgenin kurulması ve işletmesi için yap-işlet-devret modeli üzerine çalışmakta olduğu bildirilmektedir.

Konu ile ilgili olarak, kurulum ve işletmenin tamamen yabancı sermayeli firmalar tarafından yapılabileceği gibi yerel ortaklarla konsorsiyon kurulması yoluna gidilebileceği ayrıca Çin, İtalya, Dubai, Malezya, Singapur, ve Fransa'da yerleşik çeşitli firmaların bölgenin işletilmesi hususuyla ilgilendikleri ve Çalışma Komitesi ile temasa geçtikleri ifade edilmektedir.

Çalışma Komitesi Başkanı İbrahim GUIDER, ilgili toplantıda Bingazi Serbest Bölgesi'nin kurulması ve işletilmesi hususunda Türk İşletici firmaların yatırım yapmak üzere davet edilmesi isteğinde bulunduğu ifade edilmektedir.

 

4) Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden Alınan Çeşitli Yazılar

Türkiye-Uganda KEK Toplantısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda,

-Ekonomi Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Türkiye – Uganda Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) II. Dönem Toplantısı'nın Başbakan Yrd. Sn. Bülent ARINÇ'ın eşbaşkanlığında 17-18 Eylül 2013 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Rusya ile Yaşanan Sorunlar

-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Türkiye-Rusya Gümrük İdareleri arasında bir toplantı yapılacağı bildirilmektedir.

Türkiye-Sırbistan Gümrük İdareleri Başkanları Toplantısı

-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden aldıkları yazıya atfen; T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Sırbistan Gümrük İdaresi arasında işbirliğini geliştirmek ve en üst düzeyde sürdürmek üzere 2013 yılının Eylül ayında Gümrük İdaresi Başkanları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, bahse konu ülkelerde (Uganda, Rusya ve Sırbistan) üyelerimizin karşılaştıkları sorunlar ile ilgili toplantı esnasında gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bilgi notlarının ( ekteki görüş formalarının doldurularak)en geç 02 Eylül 2013 Pazartesi günü 12:00'ye kadar Birliğimize (arge@denib.gov.tr) iletilmesi beklenmektedir.

Ek: Görüş Formu

 

5) Türk Eximbank – Reeskont Kredisinde Düzenlemeler

Türk Eximbank'tan alınan bir yazıda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından sevk öncesi ve sevk sonrası ihracatın finansmanı için Bankalarına tanınan İhracat Reeskont Kredisi limitinin 5,5 Milyar ABD Dolarından 11 Milyar ABD Dolarına yükseltildiği, ayrıca, TCMB'nca sektörün talep ve ihtiyaçları doğrultusunda kredi vadesi, firma limitleri ve kabul edilen teminat unsurlarına ilişkin olarak İhracat Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı'nda değişikliklerin yapıldığı ifade edilmektedir.

Bahsigeçen değişikliklere ilişkin alınan yazının bir örneği ekte sunulmaktadır.

Ek: Reeskont Kredisinde Düzenlemeler

 

6) Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti

20/08/2013 tarih 2013-122 sayılı sirkülerimizle bildirilen, Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN'ın başkanlığında, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ve Uludağ İhracatçı Birlikleri işbirliğiyle 04-05 Eylül 2013 tarihleri arasında Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti'ne yönelik olarak bir Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti programına ilişkin değişiklikler hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti'ne yönelik olarak bir Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti

http://www.uib.org.tr/files/downloads/sirkuler/sirkuler_no_323_03_04_eylul_2013_rusya_fed_tataristan_cum_tic_ve_mut_hey_hk_.pdf

 

7) Kore Sektörel Ticaret Heyeti İkili İş Görüşmeleri

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nden alınan bir yazıda, Koreli Daegu Gyeongbuk Tekstil Sanayi Derneği (DGTIA) üyesi firmalar ile 02 Eylül 2013 Pazartesi günü, Titanic Business Hotel'de 13 Kore'li firmanın katılımıyla sektörel ticaret heyeti ikili iş görüşmelerinin yapılacağı, aynı zamanda iki dernek arasında mutabakat anlaşmasının imzalanacağı bildirilmektedir.

Kore ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması sonrası her iki ülke içinde olası işbirliklerinin artması amacı ile düzenlenecek bu görüşmelere katılım ücretsiz olup, katılmak isteyen üyelerimizin, ekli katılım formunu doldurarak varsa İngilizce şirket tanıtım yazıları ile beraber, 28 Ağustos Çarşamba mesai bitimine kadar, formda iletişim bilgileri paylaşılan Dış İlişkiler Sorumlusu Burçin Özer'e (burcin.ozer@tgsd.org.tr ) iletmeleri gerekmektedir.

Titanic Business Hotel Bayrampaşa

http://www.titanic.com.tr/titanicBusinessEurope/contact-tr.html

Ekler :

Görüşmelere Katılacak Firmalar Listesi

Sektörel Ticaret Heyeti Katılım Formu ve Program

 

Bilgileriniz rica olunur.

 

Saygılarımla,

 

Şadiye BAYKENT

Genel Sekreter V.