Sirküler No: 2012/6 - Çeşitli Konular

Sayı: TİM.DENİB.GSK.ARGE.2012/ 00 -143                                                            Denizli, 17 Ocak 2012

Konu:Çeşitli Konular

S İ R K Ü L E R

(ARGE / 2012 - 06)

Sayın Üyemiz,

1) AB Tarife Cetveli Değişikliği

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Avrupa Toplulukları Entegre Tarifesi (TARIC) olarak adlandırılan sistem, 28/10/2011 tarihli AB Resmi gazetesi'nde yayınlanan Avrupa Birliği 2012 yılı Gümrük tarifesi ile tadil edilerek 01 Ocak 2012 yılı başından itibaren yürürlüğe girdiği bildirilmektedir. Bu sebeple, Avrupa Birliği'ne ihracat yapan firmalarımızın mağduriyet yaşamamalarını teminen, sevk ettikleri ürünlere ilişkin tarife pozisyon beyanlarının yeni TARIC sistemine uygun olup olmadığını kontrol etmelerinde fayda bulunmaktadır.

 

2) Arjantin'de Yaşanan Kuraklık

Buenos Aires Ticaret Müşavirliği'nin bir yazısına atfen Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan 16.01.2012 tarihli yazıda;

Arjantin Tarım Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, geçen yılın Aralık ayından beri Arjantin'de devam eden kuraklık nedeniyle tarım üretiminin ciddi boyutlarda etkilendiği; dünyanın ikinci en büyük mısır ihracatçısı ve dünyanın üçüncü en büyük soya ihracatçısı ülkesi olan Arjantin'de mısır rekoltesinin bu yıl 5 milyon ton azalacağının, geçen yıl 55 milyon ton olarak gerçekleşen soya üretiminin bu yıl 47 milyon tona düşeceğinin ve kuraklık öncesi 110 milyon ton olarak beklenen toplam hububat rekoltesinin de 100 milyon tona düşeceğinin tahmin edildiğinin bildirildiği ifade edilmektedir.

 

3) Hong Kong Gıda Mevzuatında Değişiklik

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda aynen;

"Bilindiği üzere, 2008 yılında Çin halk Cumhuriyeti'nde bebek mamalarında melamin bulunması sonrasında Hong Kong'da satılan mamalarla ilgili olarak mevzuatın gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulmuş ve ilgili kesimlere yapılan danışmalar sonucunda 02 Mart 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bahse konu mevzuatta bazı değişiklikler yapılmıştır.

Konuya ilişkin olarak Hong Kong Ticaret Ataşeliğimizden alınan bir yazıda, http://www.legislation.gov.hk/blis_pdf.nsf/6799165D2FEE3FA94825755E0033E532/40DC34E06542CFE1482575EE003FE971/$FILE/CAP_132_e_b5.pdf adresinde yer alan Kamu Sağlığı ve Belediye Hizmetleri Yasası'nın (Public Health and Municipal Services Ordinance) 55 (1) bölümünde yer alan gıdalarda bulunması yasaklanan maddelerle ilgili düzenlemelerin; suyu alınmış, yoğunlaştırılmış süt ve bunlardan elde edilen sütleri içerecek şekilde genişletildiği ifade edilmektedir.

Anılan değişiklik ile ilgili olarak Yasama Konseyi'ne (Legislation Council) yapılan açıklamanın bir örneği ilişikte yer almaktadır.

Bahse konu yazıda devamla, süt ve süt ürünleriyle ilgili ayrıntılı düzenlemelere http://www.cfs.gov.hk/english/food_leg/food_leg_list.html#milk adresinden ulaşılmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir.”

denilmektedir.

 

4) Kanada / Kuzey Planı Projesi Hk.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, Ekonomi Bakanlığı kanalıyla Dışişleri Bakanlığı'ndan aldıkları yazıya atfen; Kanada'nın Kebek Eyaleti'nin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmasını hedefleyen "Kuzey Planı” adlı büyük bir projenin hayata geçirilmekte olduğu bildirilmekte , bununla birlikte söz konusu projenin 25 yıllık bir döneme yayılarak 80 milyar dolarlık yatırım imkanı tanımasının ve Kebek Eyaleti'nin sunduğu düşük vergi oranları gibi yatırımcılara yönelik çeşitli cazip fırsatların yabancı firmaların ve girişimcilerin projeye dahil olmasını teşvik etmesinin beklendiği ifade edilmektedir.

Aynı yazıda devamla, Kuzey Planı bağlamında, özellikle yeşil teknolojili altyapı yatırımlarına ve madencilik ile ormancılık alanlarında projelere öncelik verildiği, bunları ulaşım ve turizm sektörlerine yönelik projelerin izleyeceği ve Fransa, Almanya, Çin gibi ülkelerin yanında ülkemiz firmalarının da başta inşaat ve madencilik sektörleri olmak üzere anılan projeye ilgi duyabilecekleri belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu projeye ilişkin yapılmış olan sunumun bir örneğine http://goo.gl/M7U35 adresinden ulaşılabilmekte olup anılan bilgileri aynı zamanda http://tim.org.tr/ adresi duyurular kısmından temin etmek mümkündür.

 

5) Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 23. Toplantısında Alınan Kararlar

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, TÜBİTAK'tan aldıkları yazıya atfen; Başbakan Sayın Recep Tayip ERDOĞAN'ın başkanlığında, aralarında 4 Başbakan Yardımcısının yanı sıra 14 Bakanın bulunduğu 90'dan fazla üst düzey yetkilinin katılımıyla 27 Aralık 2011 tarihinde gerçekleşen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 23 Toplantısında alınan kararları içeren yazının bir örneği ekte sunulmuştur.

Ek : TÜBİTAK Karar Yazısı

 

6) Irak İhracat Öncesi Ürün Kontrolü Uygulaması

İlgi : a) 04 Temmuz 2011 tarih (2011-121) sayılı sirkülerimiz.

b) 13 Ocak 2012 tarih (2012-05) sayılı sirkülerimiz.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin, merkezi Irak yönetimi tarafından başlatılan sevk öncesi uygunluk denetimi uygulaması ile ilgili olarak uluslararası gözetim şirketleri SGS ve Bureau Veritas ile 16 Kasım 2011 tarihinde anlaşma imzaladığı ve uygulamanın 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren Irak'ın tümü itibariyle yürürlüğe gireceği hususu ilgi'de kayıtlı yazılarımızla duyurulmuştu.

Konuya ilişkin, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 16.01.2012 tarihli yazıda;

Ekonomi Bakanlığı'nın konuya ilişkin yazısına atıfta bulunularak; 15 Ocak 2012'den itibaren Irak kuzeyindeki bölgesel yönetim tarafından da yürürlüğe konulacağı bildirilen "ihracat/sevkiyat öncesi ürün kontrol sertifikası düzenlenmesi”ne ilişkin yeni uygulama ve ürün listesi bilgisinin alındığı bildirilmektedir.

Sözkonusu yazı ve ürün listesi ekte sunulmaktadır.

Ekler : 1) Yerel İdarenin Yazısı

2) Ürün Listesi

 

7) DEİK İkili İş Görüşmeleri

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) bir yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 16.01.2012 tarihli yazıda;

30-31 Ocak 2012 tarihleri arasında Özyeğin Üniversitesi'nde; CEED (The Center for Entrepreneurship and Executive Development), Özyeğin Üniversitesi, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve DEİK'in destekleriyle Orta ve Doğu Avrupa ve Balkanlar'dan 60'ı aşkın firmanın katılım sağlaması öngörülen, firmalar arası ikili görüşmelerin esas alınacağı bir konferans düzenleneceği,

Söz konusu konferansa katılım sağlayacak firmaların başlıca; bilişim, perakende, elektronik, hizmet, yenilenebilir enerji ve telekom sektörlerinde faaliyet gösterdikleri ve cirolarının, 500.000 - 2.000.000 € arasında değişmekte olduğu bildirilmektedir.

Taslak program ve katılım formuna ilişkin bilgiler http://www.ceed-global.org/web/Pages/Istanbul2012/default.aspx adresinden, konuk heyet hakkında düzenli olarak güncellenen bilgiye ise aşağıda yer alan adresten ulaşılabilir.

http://www.deik.org.tr/Pages/TR/DEIK_ToplantiDuyurulariDetay.aspx?tdDetId=716&IKID=10

 

8) Mısır İstişare Toplantısı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) bir yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 16.01.2012 tarihli yazıda; Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geleceğini tasarlamak, Türk-Mısır İş Konseyi'nin 2012 eylem planını belirlemek üzere 18 Ocak 2012 tarihinde, TOBB Plaza'da 11:00-13:00 saatleri arasında Mısır İstişare Toplantısı düzenleneceği bildirilmektedir.

Sözkonusu toplantıya ilişkin ayrıntılı bilgilere aşağıda sunulan linkten ulaşılabilir.

http://www.deik.org.tr/Pages/TR/DEIK_ToplantiDuyurulariDetay.aspx?tdDetId=715&IKID=10

 

9) Cumhurbaşkanımızın Birleşik Arap Emirlikleri Ziyareti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin kanalıyla TOBB'dan alınan yazıda, Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah GÜL'ün, 29 Ocak – 01 Şubat 2012 tarihlerinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Sözkonusu ziyarete ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.aspx?rid=544&lst=DuyurularListesi adresinden ulaşılabilir.

 

10) CrossTexNet 2012 Proje Çağrısı

TÜBİTAK-(TEYDEB) Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı'ndan alınan bir yazıda, CrossTexNet (Textiles at the Cross Roads of New Applications) 2012 Proje Çağrısının, 16 Ocak 2012 tarihi itibariyle başladığı, 12 Mart 2012 tarihine kadar proje başvurularının alınacağı,

CrossTexNet, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından 7. Çerçeve Programı (ÇP) kapsamında desteklenen bir ERA-NET projesi olduğu,

CrossTexNet 2012 çağrısında projeleri başarılı bulunan Türkiye'den firmalara (Türkiye'de yerleşik sermaye şirketleri), TÜBİTAK tarafından 1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı aracılığıyla hibe şeklinde (geri ödemesiz) destek verileceği ve hibe destek oranının büyük firmalar için %60, KOBİ'ler için %75 olduğu bildirilmektedir.

CrossTexNet 2012 Proje Çağrısına ilişkin özet bilgiler ve çağrı kılavuzu ekte, diğer ilgili dokümanlar ise http://www.denib.gov.tr/CROSSTEXNET/yurtiçi%20tanıtım%20amaçlı%20katılınan%20etkinlikler/hightex2010_18.05.2010_İstanbul/hightex%20dağıtılacak%20materyal/www.crosstexnet.eu internet sitesinde yer almaktadır.

Ek : 1) Çağrı Klavuzu 2) Özet Bilgiler

Bilgileriniz rica olunur.

Saygılarımla,


Levent ÖZTAŞ
Genel Sekreter T.