Sirküler No: 2020/21 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/41-391

Denizli, 21/02/2020

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                        S İ R K Ü L E R  

                                     (ARGE / 2020–21)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) Güney Afrika / Rekabet Avantajı

2) Konferans Duyurusu

3) 2020/17/EU ve 2020/18/EU Sayılı Komisyon Uygulama Tüzükleri

4) Büyük Göller Yatırım ve Ticaret Konferansı

5) Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

6) 10. Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı

7) İran Sınırından Yumurta İthalatı Hk.

8) 23. Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı

9) 17. My Karachi Fuarı

10) Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı

11) Güney Kore Fuarları

 

1) Güney Afrika / Rekabet Avantajı

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Güney Afrika tarafından 1 Mart 2019 tarihinde demir/çelikten muhtelif vida, cıvata ve somun ürünleri (Güney Afrika gümrük tarife cetveline göre 7318.15.41, 7318.15.42 ve 7318.16.30 GTİP kodlu) ithalatına karşı korunma önlemi soruşturması başlatılmış, 11 Temmuz 2019 tarihli Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bildirimi ile ise soruşturma kapsamındaki ürünlere 200 gün süreyle uygulanmak üzere %102.10 oranında geçici önleme hükmedildiği bildirilmektedir.

Yazıda, devamla; 10 Şubat 2020 tarihli bir örneği ekli DTÖ bildirimi ile, söz konusu ürünlerde 27 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 yıl boyunca, yıllar itibariyle sırasıyla %54.04, %54.04 ve 50.04 olarak uygulanması planlana bir korunma önlemi alınmasının kararlaştırdığı ifade edilmektedir.

Öte yandan, ülkemiz DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması’nın 9.1 maddesi kapsamında, Güney Afrika’nın söz konusu ürünler ithalatındaki payının %3’ün altında olması sebebiyle söz konusu önlemlerden muaf tutulmuş olup, bu oranın üzerine çıkılması halinde önlem kapsamına alınacağı da bildirilmektedir.

Anılan yazıda; söz konusu gelişmelerin, bahse konu ürünlerin Güney Afrika’ya ihracatında ülkemize rekabet avantajı sağlayabileceği belirtilmektedir.

Ek : DTÖ Bildirimi

 

2) Konferans Duyurusu

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Sayın Bakanımızın Litvanya’ya gerçekleştirmiş oldukları ziyaret sırasında Litvanya’da düzenlenecek olan enerji sektörüne yönelik konferans gündeme gelmiştir. Konuya dair olarak Vilnius Ticaret Müşavirliğimizce; “Energy Tech Summit” adlı söz konusu konferansın 21-22 Mayıs 2020 tarihlerinde Vilnius/Litvanya’da düzenleneceği, elektrikli arabalar, temiz enerji kaynakları, enerji sektöründe yapay zeka ve otomasyonun kullanılması gibi konuların ele alınacağı konferansın bir çok uluslararası konuşmacıya ev sahipliği yapacağı bildirilmektedir.

 

3) 2020/17/EU ve 2020//18/EU Sayılı Komisyon Uygulama Tüzükleri

T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 10 Ocak 2020 tarihli ve L7/11 ve L7/14 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ve örnekleri ekte iletilen 2020/17/EU ve 2020/18/EU sayılı Komisyon Uygulama Tüzükleri kapsamında “chlorpyrifos-methly” ve “chlorpyrifos” etken maddelerinin onayı yenilenmemiş olup, söz konusu Tüzükler 16 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, üye ülkelerin “chlorpyrifos-methly” ve “chlorpyrifos” etken maddelerini içeren bitki koruma ürünlerinin onaylarını 16 Şubat 2020 tarihine kadar geri çekmeleri, üye ülkeler tarafından tanınan geçiş dönemlerinin Tüzüklerin yürürlüğe giriş tarihlerinden itibaren üç ayı geçmemesi gerektiği, bu çerçevede söz konusu geçiş dönemlerinin 16 Nisan 2020 tarihine kadar sona ermesi gerektiği belirtilmektedir.

Ek-1 : Chlorpyrifos-Methyl ve Chlorpyrifos İçeren Bitki Koruma Ürünleri_Ek_2020-17-EU Uygulama Tüzüğü

Ek-2 : Chlorpyrifos-Methly ve Chlorpyrifos İçeren Bitki Koruma Ürünleri_Ek_2020_18-EU Uygulama Tüzüğü

 

4) Büyük Göller Yatırım ve Ticaret Konferansı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Büyük Göller Bölgesi Özel Temsilciliği Ofisi yetkilisinin 23 Ocak 2020 tarihinde Kigali Büyükelçiliğimize bir ziyaret gerçekleştirdiği ve 18-20 Mart 2020 tarihlerinde Kigali’de yapılacak olan Büyük Göller Yatırım ve Ticaret Konferansı (The Great Lakes Investment and Trade Conference – GLITC) hakkında bilgi verdiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, anılan yetkilinin bahse konu konferansın BM Genel Sekreteri Büyük Göller Bölgesi Özel Temsilciliği Ofisi tarafından desteklendiği ve konferansta bölgesel bütünleşmenin bir etmeni olan yatırıma ve sınır ötesi ticarete odaklanılacağını ve konferansın bu konularda bir platform teşkil ederek enerji, madencilik, tarım, altyapı vb. alanlarda Büyük Göller Bölgesi’nde projelerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçladığını, böylece gençler ve kadınlar için iş ve geçim kaynaklarının oluşturulmasının teşvik edileceğini, 3 gün sürecek konferansın kamudan ve özel sektörden yaklaşık 700 katılımcıyı bir araya getirmeyi hedeflediğini ve ülkemizden katılım sağlanmasının memnuniyetle karşılanacağını belirttiği, konferansa sponsor olma, konuşmacı olarak katılma, sergi standı açma olanaklarının da bulunduğu ifade ettiği aktarılmaktadır.

Söz konusu konferansa ilişkin bilgi notları ve konferansın taslak gündemi ile 24-25 Şubat 2016 tarihinde Kinşasa’da düzenlenen Büyük Göller Bölgesi için Özel Sektör Yatırım Konferansı’na (Private Sector Investment Conference for the Great Lakes region) dair bilgi notu ekte sunulmaktadır.

Ek : Taslak Program ve Bilgiler

 

5) Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıya atıfla, 4 Şubat 2020 tarihinde ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanan kararla ABD’nin sübvansiyonlar ve telafi edici vergi önlemlerine ilişkin mevzuatında bir takım değişiklikler yapıldığı belirtmekle olup, söz konusu değişiklikleri aşağıdaki şekilde özetlemiştir:

-Spesifikliğe ilişkin daha önce mevzuatta yer alan “bir gruba özgün sübvansiyonlar” ibaresindeki “grup” kavramına açıklık getirilmiştir.

-Yeni bir sübvansiyon tipi olarak değeri düşürülmüş para birimlerine ilişkin kur farkından doğan sübvansiyon tanımlanmıştır. Buna göre, bir soruşturma veya gözden geçirme sürecinde reel efektif döviz kuru (real effective Exchange rate – REER) ile denkleştirilmiş reel efektif döviz kuru (equilibrium REER) arasında fark varsa o para biriminin değeri düşürülmüş olduğuna kanaat getirilebilecektir.

-Ayrıca bu duruma herhangi bir devlet müdahalesinin sebep olup olmadığı da incelenecektir. Yapılacak incelemede normal durumlarda, bağımsız bir merkez bankasının veya parasal otoritenin para ve ilgili kredi politikaları kapsam dışı bırakılacaktır. Ancak devletin döviz kurunu değiştirebilecek müdahalelerdeki şeffaflık derecesi incelenecektir.

-Ayrıca bu başlık altında bir sübvansiyonun varlığına başvurulması durumunda karar verilebilmesi için ABD Hazine Bakanlığı’nın konuya ilişkin değerlendirmelerinin alınacağı belirtilmektedir. 

Söz konusu Resmi Gazete’ye https://govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-02-04/pdf/2020-02097.pdf adresinden ulaşmak mümkündür.

 

6) 10. Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’nden (DEİK) alınan bir yazıya atıfla; yurtdışında yaşayan Türkleri ortak hedeflerimiz etrafında birleştirmek için 2008 yılında DEİK bünyesinde kurulan Dünya Türk İş Konseyi’nin (DTİK) en önemli faaliyetlerinden biri olan Dünya Türk İş Konseyi Kurultayının, bu yıl onuncusunun 21-22 Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle DEİK ev sahipliğinde gerçekleştirileceği iletilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu Kurultay kapsamında, dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk girişimci iş insanlarının yanı sıra önde gelen profesyonel, akademisyen, sanatçı ve sporcularının, Hükümetimizin değerli Bakanlarının ve Türkiye’de yaşayan iş dünyasının ile bir araya getirilmesinin hedeflendiği; Türk diasporasının ekonomik kalkınmasının yanı sıra başta iş örgütleri olmak üzere yurtdışında yaşayan Türklerin iş birliği içerisinde hareket etmelerine dönük stratejilerin tartışılacağı etkinlikte, aynı zamanda yurtdışından katılan Türk firmaları ile Türkiye’de yerleşik firmalar arasında ikili iş görüşmeleri vesilesi ile katılımcıların iş birlikleri ve ortaklıklar kurmasına zemin oluşturulacağı ifade edilmektedir. Son başvuru tarihi 20 Mart 2020 olan etkinlik için https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1157/14416 bağlantısı üzerinden kayıt olunması gerektiği bildirilmektedir.

 

7) İran Sınırından Yumurta İthalatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Erbil Gümrük Ataşeliği kanalıyla Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Irak Tarım Bakanlığının lisansı şartına bağlanmasına rağmen, anılan Bakanlıkça herhangi bir ithalat lisansı düzenlenmemesi nedeniyle yumurta ithalatına fiili olarak izin verilmeyen Irak pazarına, muhtelif firmalarca alternatif kanallarla sevkiyatların devam ettiği ifade edilmekte, daha çok İran-Irak sınırındaki sıkı olmayan uygulamalar ve resmi olmayan kanalların etkinliğinden istifade etmek suretiyle pazara yumurta arzını sağlama yönünde girişimlerin sürdüğü bildirilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (KIBY) yetkilileri ile yapılan görüşmelerde söz konusu durumun muhataplarımızca vurgulanarak, meydana gelen yakalamalarda Türk menşeli ürünlere ve firmalara da rastlanıldığı dile getirilmektedir. Irak tarife cetvelinde meydana gelen değişiklikler konusunda KIBY Gümrükler Genel Müdürlüğü yetkilileri ile gerçekleştirilen görüşmede ilgililerce mezkur konunun tekrar gündeme getirildiği, bugüne kadarki uygulamada özellikle İran-Irak sınırındaki Başmak Hudut Kapısı’nda resmi usuller dışında Irak’a yapılan ve yapılmaya çalışılan yumurta ithalatı teşebbüslerine yönelik yakalamalarda sıkı olmayan bir yaptırım yolu tercih edildiği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, ABD-İran gerilimi sonrasında ortaya çıkan yeni durumlar nedeniyle sınır uygulamaları ihlallerine karşı kurumsal olarak daha katı bir yaklaşımın ortaya konabileceği dile getirilerek, ihracatçılar ve lojistikçilerin mağduriyetine yol açmamak adına firmalarımızın dikkatli olması için önceden uyarılmasında fayda görüldüğü belirtilmektedir.

 

8) 23. Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Saraybosna Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfla; 31 Mart - 4 Nisan 2020 tarihleri arasında Mostar/Bosna Hersek'te "23. Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı”nın düzenleneceği bildirilmektedir. Diğer taraftan; Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçiliği tarafından Bakanlığımıza 2020 yılında Bosna Hersek'te düzenlenecek fuarların listesi iletilmiş olup; söz konusu liste ekte yer almaktadır.

Öte yandan; “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesindeki “2020 Yılı Bireysel Katılımı Desteklenecek Uluslararası Sektörel Fuarlar Listesi'nde yer alması gerekmektedir.

Ek : 2020 Yılında Bosna Hersek’te Düzenlenecek Fuarlar Listesi

 

9) 17. My Karachi Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, Karaçi Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, Pakistan'ın en büyük sanayi ve ticaret odası olan Karaçi Sanayi ve Ticaret Odası (KCCI) tarafından, "17. My Karachi Fuarı"nın Armony Vahası (Oasis of Harmony) temasıyla 3-5 Nisan 2020 tarihleri arasında Karaçi'de düzenleneceği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerekmektedir.

Bu kapsamda, ekte tanıtıcı broşür, içerik açıklamaları, yerleşim planı ve fiyat bilgileri yer alan fuarla ilgilenebilecek firmalarımızın bilgilerine sunulduğu ifade edilmektedir.

Ek-1 : 17. My Karachi Fuarı_Ek_My Karachi Exhibition Brochure

Ek-2 : 17.My Karachi Fuarı_Ek_My Karachi Exhibition Flyer

 

10) Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda; Meksika Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın ilkinin 17-20 Nisan 2020 tarihleri arasında Meksika’nın Meksiko şehrinde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin organizatörlüğünde gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.Anılan yazının devamında; bahse konu fuarın gerçekleştirilmesinin Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN ve Meksikalı mevkidaşının iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ortak kararlılıklarının bir ifadesi olduğu ayrıca fuar açılışının Sayın Bakanlar tarafından gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Meksika’nın dünyanın 11’inci büyük ekonomisi olması, dış ticaret bakımından ülkemizin bölgede yoğunluklu ticari faaliyet gösterdiği ülkelerden birisi olmaması gibi unsurların bu ülkeyi Türk iş insanları için önemli bir cazibe odağı haline getirdiği ve tarım ürünleri, petrol ürünleri, plastik, kauçuk, tekstil ve konfeksiyon, demir-çelik, iklimlendirme, elektronik, otomotiv yan sanayi, deniz taşıtları ve mobilya sektörlerinde bu ülkeye yapılacak ihracat büyük bir potansiyel teşkil ettiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Türkiye-Meksika ticari ilişkilerinin sahip olduğu yüksek potansiyel ve Sayın Bakanların bu potansiyeli gerçekleştirme iradeleri de dikkate alındığında yukarıda zikredilen sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın bahse konu fuara katılımında fayda olduğu belirtilmektedir.

 

11) Güney Kore Fuarları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda; Seul/GÜNEY KORE'de 19-22 Mayıs 2020 tarihleri arasında "Seoul Food and Hotel" fuarı Selten Uluslararası Fuar ve Aksesuarları Tic. Ltd. Şti. tarafından, 25-27 Haziran 2020 tarihleri arasında "Import Goods Fair-İthal Ürünler Fuarı" ise Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından düzenlenecektir.

Diğer taraftan, anılan etkinliklerde ülkemizin Güney Kore'ye ihracat potansiyeli yüksek olan sektörlerinde, bilhassa gıda ve tarım ürünleri, plastik, kauçuk, tekstil ve konfeksiyon, demir-çelik, iklimlendirme, elektronik, otomotiv yan sanayi, deniz taşıtları ve mobilya sektörlerinde, firmalarımızın yoğun katılım sağlaması hususu Sayın Bakanımızca ayrıca talimatlandırıldığı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede anılan etkinliğe ilişkin olarak 24 Şubat-2 Mart 2020 tarihleri arasında Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde tanıtım toplantıları düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu toplantılara ait program detayları ekte sunulmaktadır.

Ek : Takvim-Seminer

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                        Uğur DAYIOĞLU

                                                                          Genel Sekreter