Sirküler No: 2020/15 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.ARGE.2020/30-214

 

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                      S İ R K Ü L E R  

                                    (ARGE / 2020–15)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) Hindistan/ Anti Damping

2) ABD- Section 232

3) Türkiye- Türkmenistan İş Forumu, 11 Şubat 2020, Aşkabat

4) ABD- İran Yaptırımları

5) BMGK Yaptırımlar Komitesi Kararları

6) Avustralya Zararlı Kontrolü

7) Nijerya Ondo Eyaleti Yatırım Fırsatı

8) Nijerya ve Çevre Ülkeler Ticaret Heyeti, 27-30 Nisan 2020

9) 2020 Yılı Geçiş Belgelerinin Kullanıma Açılması

10) 22. Uluslararası Gıda Sanayi, Makine ve İlgili Endüstriler Fuarı

11) Intertextile Shanghai Home Textiles 2020

12) İstanbul Ticaret Odası 2020 SIAL Fuarları

 

1) Hindistan/ Anti Damping

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (Bakanlık) tarafından ülkemizin yanı sıra Rusya Federasyonu menşeli "Soda Külü” (2836,20 Gümrük Tarife Pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı 18 Nisan 2013 tarihinden itibaren bir anti-damping önlemi uygulanmış olduğu, söz konusu önlemin 14 Mart 2019 tarihinde sonuçlanan nihai gözden geçirme soruşturması ile yürürlükten kaldırıldığı belirtilmektedir.

Bu defa ilgili Bakanlık tarafından Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri menşeli "Soda Külü” (2836.20 Gümrük Tarife Pozisyonlu) ithalatına karşı 22 Ocak 2020 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatılmış olduğu bildirilmektedir.

Söz konusu açılış bildiriminde,

- Soruşturma kapsamındaki damping analizine ilişkin soruşturma döneminin 1 Nisan 2019 - 31 Aralık 2019 tarihleri arası (9 Ay) olduğu, zarar analizine ilişkin soruşturma döneminin ise 2016 Nisan - 2017 Mart, 2017 Nisan

- 2018 Mart, 2018 Nisan - 2019 Mart dönemleri ile birlikte damping analizine ilişkin soruşturma dönemi için geçerli olan 1 Nisan 2019 - 31 Aralık 2019 tarihleri arası olduğu, maddi zarar tehdidi için damping analizine ilişkin soruşturma döneminin sonrasındaki verilerin de incelenebileceği (madde15),

- İlgili ülkelerin Hindistan tarafından bilinen ihracatçılarının, Hindistan'da mukim bilinen ithalatçıların, kullanıcıların ve yerli sanayinin ilgili tüm bilgi ve belgeleri sunabilmelerini teminen bilgilendirildikleri, ayrıca diğer ilgili tarafların da açılış bildiriminde yer alan süre sınırları dâhilinde (30 gün) soruşturma ile ilgili bilgi ve belge sunumunu "The Designated Authority Directorate General of Trade Remedies Ministry of Commerce&Industry Department of Commerce Government of India 4th Floor, Jeevan Tara Building, 5, Parliament Street New Delhi-110001” adresine yapabilecekleri(madde18),

- Açılış bildirimi tarihinden (22 Ocak 2020) itibaren 30 günlük süre içerisinde yukarıda belirtilen soruşturma makamının elinde olacak şekilde soruşturma kapsamındaki tüm bilgi ve belgelerin gönderilebileceği ve bilgi gönderilmemesi veya eksik bilgi gönderilmesi durumunda "mevcut veriler” esasına göre değerlendirme yapılabileceği (madde20),

- Tüm ilgili tarafların, soruşturmaya taraf olma taleplerini en kısa sürede soruşturma otoritesine iletebileceği(madde21),

- Tüm ilgili tarafların sunulacak gizli bilgilere yönelik olarak gizli olmayan özet bilgi sunması gerektiği ve söz konusu gizli bilgiye dair "Gizli” ifadesine açıkça yer verilmesi gerektiği, aksi takdirde söz konusu bilginin gizli olmayan bilgi olarak değerlendirileceği, sunulacak gizli olmayan özetin diğer ilgili taraflarca anlaşılabilir nitelikte yeterli detay içermesi gerektiği, gizli bilgiyi sunacak tarafın söz konusu bilginin gizli olmayan özetinin sunulamayacağına dair kanaate sahip olması durumunda bu kanaate dair gerekçe bildiriminde bulunması gerektiği (madde22-23) bildirilmektedir.

 

2) ABD- Section 232

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Section 232 soruşturmaları sonucunda ülkemiz menşeli bazı çelik ürünlerine ilave % 25, bazı alüminyum ürünlerine ilave % 10 vergi uygulandığı bildirilmektedir.

24 Ocak 2020 tarihli Başkanlık Kararı'nda önlem alındığından bu yana, önleme tabi olmayan çelik çiviler ve alüminyum tellerdeki ithalatın ciddi artış gösterdiğinden hareketle, söz konusu ürünlerin de 8 Şubat 2020'den itibaren sırasıyla ilave %25 ve ilave %10 vergiye tabi olacağı belirtilmektedir.

Öte yandan, söz konusu Başkanlık Kararı henüz ABD Resmi Gazetesi'nde yayımlanmamış olup, ilgili ürünlerin ve tarifelerinin tam listesinin adı geçen Karar'ın ekinde yayımlanması beklendiği belirtilmektedir.

Söz konusu karara https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-adjusting-imports-derivative-aluminum-articles-derivative-steel-articles-united-states/ adresinden ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

 

3) Türkiye- Türkmenistan İş Forumu, 11 Şubat 2020, Aşkabat

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK)'nden alınan yazıya atıfla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nden alınan yazıda, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY'ın Türkiye-Türkmenistan Hükümetler arası Ekonomik Komisyon (HEK) 6. Dönem Toplantısı sebebiyle 11 Şubat 2020 tarihinde Türkmenistan'a resmi ziyaretinin öngörülmekte olduğu, bu vesileyle Aşkabat'a yönelik özel sektör heyet programı ve Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nun düzenleneceği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu heyet ziyaretine katılmayı isteyen firmaların, https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1145/14324 bağlantısından ön kayıt oluşturmaları gerektiği bildirilmektedir.

Detaylı Bilgi İçin:

Tuğba Bal Bahar, DEİK İş Konseyleri Koordinatörü

E-posta: tbal@deik.org.tr

Tel: +90 212 339 50 55

 

4) ABD İran Yaptırımları

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan yazıya istinaden, ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanan 10 Ocak 2020 tarih ve 13902 sayılı ABD Başkanlık Kararı iletilmiş ve bazı sektörlerde faaliyette bulunarak İran’a gelir getiren kişiler ile bu faaliyetlerin yürütülmesine aracılık eden yabancı finans kuruluşlarına yönelik yaptırımların uygulanacağı,

Konuya ilişkin olarak, Ticaret Bakanlığı İhracat Müdürlüğünün güncel yazısında, bu defa, ABD Hazine Bakanı Mnuchin tarafından yapılan açıklamada, 13 demir çelik firması, 4 alüminyum ve bakır firması ile 1 Umman ticari firmasına ve yüksek kademede görevde bulunan İran Devleti’nden 8 resmi görevliye karşı yaptırımların getirildiği ifade edilmektedir.

Yazının devamında, ABD Hazine Bakanı tarafından yapılan açıklamada vurgulanan önemli bir hususun, yaptırımların birincil ve ikincil yaptırımlar şeklinde uygulanabileceği ve İran ekonomisi ile ilişkide olan 3. tarafların da yaptırımlar kapsamına alınabileceği bilgisi bildirilmektedir.

Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığının web sayfasında yer alan İran yaptırımları ile ilgili https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/guney-asya/iran/pazar-bilgileri/abd-yaptirimlari linkinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Ek : İngilizce Karar

 

5) BMGK Yaptırımlar Komitesi Kararları

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Irak Yaptırımlar Komitesi'nin 2 Ocak 2020 tarihli duyurusunda, yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeyle 1483 (2003) sayılı Güvenlik Konseyi kararının 19. ve 23. paragrafları çerçevesinde, duyuruda ismi yer alan kuruluşların 2 Ocak 2020 tarihi itibarıyla yaptırım listesinden çıkartıldığı belirtilmekte olup, bahse konu duyuruya https://www.un.org/pressien/2020/sc14068.doc.htm internet adresinden ulaşılabilmektedir.

 

6) Avustralya Zararlı Kontrolü

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, "brown marmorated stink bug" (BMSB veya Halyomorpha halys) zararlı organizmasının Avustralya'ya girişinin kontrol altına alınmasına yönelik olarak, aralarında ülkemizin de bulunduğu hedef ülkelerin yüksek riskli ürünlerine ısıl işlem, sülfür florid ve metil bromür fumigasyonu uygulaması gerektiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Avustralya Tarım ve Su Kaynakları Departmanının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sağlık ve Bitki Sağlığı (SPS) Önlemlerinin Uygulanmasına ilişkin Anlaşma kapsamında yayınladığı 12 Aralık 2019 tarihli ve G/SPS/N/AUS/491 sayılı, ekte yer alan SPS bildiriminde, hedef yüksek riskli ürünlerin ihracatında gerçekleştirilen fumigasyon uygulamalarının başlangıç zamanı, konsantrasyon okuması gibi gereklilikleri içerecek şekilde güncellendiği de ifade edilmektedir.

Ek : SPS Bildirimi

 

7) Nijerya Ondo Eyaleti Yatırım Fırsatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan bir yazıya atıfla, Abuja Ticaret Müşavirliği'nin yazısına atıfla, 5 Kasım 2019 tarihinde Ondo Eyaleti Yatırım ve Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Boye Oyewumi ile toplantı yapıldığı, toplantıda açılacak yeni liman ile Lagos limanının yoğunluğunu kendi eyaletlerine çekmeyi hedefledikleri, liman inşaatına eyalet tarafından Yap İşlet Devret finansman sistemi ile başlanacağı, Yatırım ve Kalkınma Ajansı'nın da projeye önem verdiği, yeni limanın hem eyaletin kalkınması için büyük bir fırsat olarak görüldüğü hem de yatırım fırsatları ile Türk firmalarımızın limanın yapımında söz sahibi olabilmesi açısından değer kazandığının belirtildiği bildirilmektedir.

Bu itibarla, söz konusu proje ve diğer yatırım fırsatları kapsamında ilgili kişi ile irtibata geçmek isteyen firmalarımız için yazı ekinde iletişim bilgileri ve yatırım fırsatları broşürü yer almaktadır.

Ek : Final Report Presentation

 

8) Nijerya ve Çevre Ülkeler Ticaret Heyeti, 27-30 Nisan 2020

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile 27-30 Nisan 2020 tarihleri arasında Nijerya'ya bir Ticaret Heyeti düzenleneceği, Lagos şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda, Gana, Fildişi Sahili ve Kamerun'dan da iş insanlarının davet edileceği, nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete, inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe uluslararası standartlara uygun ürünler imal ve ihraç eden firmalarımızın katılımlarında fayda görüldüğü bildirilmektedir.

Bahsekonu heyete katılımın kontenjanla sınırlı olduğu ve başvuru ve ödemeler için son tarihin 28 Şubat 2020 Cuma günü mesai bitimi olduğu belirtilmektedir. Bu tarihe kadar https://bit.ly/2RbWy7k  internet bağlantısında yer alan Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinden oluşan 13.000,00-TL tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR58 0001 5001 5800 7261 1743 61 numaralı hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının bestecoskuner@tim.org.tr  e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Nijerya'ya giriş vizeye tabi olup heyete katılmak isteyen firma temsilcilerinin vize başvurularını ekte detayları yer alan Vize İşlem Merkezi aracılığı ile şahsi olarak gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Yapılan başvurular, ödeme dekontları Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne ulaştıktan sonra kesinleşmekte olup, heyet hazırlık çalışmaları kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcının katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılamayacağı bildirilmektedir.

Ek-1 : Heyet Taslak Programı   Ek-2 : İletişim Bilgileri

 

9) 2020 Yılı Geçiş Belgelerinin Kullanıma Açılması

Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün bir yazısında, Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi'nin 9. maddesinin 9. fıkrasının "Geçiş belgeleri her yılın son gününe kadar dağıtılır. 31 Ocak tarihine kadar geçerli geçiş belgelerinin kullanıma açılma tarihleri Genel Müdürlükçe belirlenir." hükmünü amir olduğu ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, 2019 yılı geçiş belgelerinin GEBOS sistemi üzerinden kontrol edildiği ve geçerliliği 31.1.2020 tarihine kadar olan 2019 yılına ait geçiş belgelerinin âtıl kalmaması gerektiği bildirilerek, bahse konu geçiş belgelerinde tasarruf sağlanması amacıyla;

  • 2020 yılına ait geçiş belgelerinin dağıtımında ekli listede yer alan tarihlerin dikkate alınması,
  • Bahsi geçen ülkelere ait 2019 yılı geçiş belgelerinin belirtilen süreden önce tükenmesi halinde tükendiği tarihten itibaren 2020 yılı geçiş belgelerinin kullanıma açılması,
  • Halihazırda 2019 yılı kotası tükenmiş olan geçiş belgelerinin dağıtımında 1.1.2020 tarihinin baz alınması,
  • Henüz temin edilemeyen 2020 yılı geçiş belgelerinin yerine firmaların talep etmeleri halinde 2019 yılı geçiş belgesi verilmesi, hususları belirtilmektedir.

Ek : Liste

 

10) 22. Uluslararası Gıda Sanayi, Makine ve İlgili Endüstriler Fuarı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü- Fuar İzinleri ve Destekleri Dairesi Başkanlığı’ndan alınan bir yazıda, İran’ın Ankara Büyükelçiliği kanalıyla Dışişleri Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, “22. Uluslararası Gıda Sanayi, Makine ve İlgili Endüstriler Fuarı (INFOOF)” nın 28-31 Ocak 2020 tarihleri arasında Fars Eyaleti Uluslararası Fuarlar Merkezi’nde düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu yazıda devamla, anılan fuara katılmak isteyenlerin ayrıntılı bilgiye aşağıda kayıtlı internet ve e-posta adresinden ulaşabileceği belirtilmektedir.

İnternet adresi: www.eventsportal.ir/ www.shiraz.ifoodexpo.com

E-posta adresi: info@ifoodexpo.com

Bilindiği üzere, “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2017/4 Sayılı Karar” kapsamındaki desteklerden yararlanılabilmesi için, katılım sağlanacak fuarların Bakanlığımız internet sitesinde yer alan “Desteklenecek Yurt Dışı Fuarlar Listeleri”nde yer alması gerekmektedir.

 

11) Intertextile Shanghai Home Textiles 2020

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden alınan bir yazıda, 24-26 Ağustos 2020 tarihleri arasında Şangay/ Çin’de düzenlenecek olan “İntertextile Shanghai Home Textiles 2020” Fuarı’nın Milli katılım organizasyonu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından on üçüncü kez organize edileceği belirtilmektedir.

İntertextile Shanghai Home Textiles 2020 Fuarı için fuar başvuraları alınmaktadır. Anılan fuara Uludağ İhracatçı Birliği’nin tarafından gerçekleşecek olan Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile katılmak isteyen firmaların aşağıda yer alan bağlantı adresine girerek formu doldurmaları ve katılım ücreti avansını ekte verilen Uludağ İhracatçılar Birliğine ABD Doları hesabına yatırarak, dekontun bir kopyasını taner@uib.org.tr adresine e-posta olarak gönderilmesinin gerektiği ifade edilmektedir.

Katılımcı firmaların 2020 yılındaki tüm UTİB fuarlarında Türkiye Milli Standına yerleştirmeleri 3 Kriter sırasıyla göz önüne alınarak Uludağ İhracatçılar Birliğinde gerçekleştirilecektir:

  1. Fuara Uludağ İhracatçı Birliği organizasyonu ile daha önceki yıllarda katılım sağlayıp sağlamama ve eski katılım sayısı (öncelikle eski katılımcılara tekrar katılıp katılmayacakları sorulacak, öncelikle tekrar katılacak eski katılımcılar yerleştirilecek, daha sonra yeni katılımcılar yerleştirilecektir)
  2. Avans ödemesi önceliği
  3. Talep edilen m² büyüklüğü

Fuar katılım bedeli katılımcı firma hesabından Birlik hesabına banka havalesi şeklinde yapılmalıdır. Firmalarımızın herhangi bir sebepten ötürü katılımdan vazgeçmeleri durumunda yatırmış oldukları katılım ücretleri geri ödenmeyecektir.

Ek : Başvuru ve Detaylı Bilgi

 

12) İstanbul Ticaret Odası 2020 SIAL Fuarları

İstanbul Ticaret Odası'ndan alınan bir yazıda, Gıda fuarları arasında SIAL'in önemli bir marka olduğu, uluslararası platformda kazandığı başarılar doğrultusunda Amerika, Asya ve Avrupa'da sektörün en önemli organizasyonları arasında yer aldığı belirtilmektedir.

Ayrıca söz konusu kıtalarda düzenlenecek olan SIAL Gıda Fuarlarına İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından Türkiye Milli Katılım Organizasyonları gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Bu itibarla, İstanbul Ticaret Odası 2020 fuar programında SIAL Canada, SIAL China, SIAL India, SIAL Paris yer almaktadır. Ekte, SIAL Fuarları Türkiye Milli Katılım organizasyonlarına ilişkin detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ek : SİAL Duyurular

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                       Uğur DAYIOĞLU

                                                                         Genel Sekreter