Sirküler No: 2019/122 - Çeşitli Konular

Sayı

:

32089230-TİM.DENİB.GSK.2019/178-01705

Denizli, 17/10/2019

Konu

:

Çeşitli Konular

 

                                      S İ R K Ü L E R

                                    (ARGE / 2019-122)

Sayın Üyemiz,

Konu Başlıkları

1) ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

2) Venezuela’ya Çeltik İhracatı

3) Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü

4) Azerbaycan-Şikayet Remish

5) Lübnan

6) Satsuma Mandarin Kesim ve İhraç Tarihi

7) Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

8) Bağdat’ta Düzenlemesi Planlanan Tarım Fuarı

 

1) ABD/Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

İlgi:   a) 29.05.2019 00974 (2019-70) sayılı sirkülerimiz

b) 13.06.2019 01017 (2019-79) sayılı sirkülerimiz

T.C. Ticaret Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz ve Hindistan menşeli kuvars yüzey ürünleri (certain quartz surface products) (ABD gümrük tarife cetveline göre 6810.99.0010, 6810.11.0010, 6810.11.0070, 6810.19.1200, 6810.19.1400, 6810.19.5000, 6810.91.0000, 6810.99.0080, 6815.99.4070, 2506.10.0010, 2506.10.0050, 2506.20.0010, 2506.20.0080, 7016.90.1050 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan) ithalatına karşı 28 Mayıs 2019 tarihinden bu yana anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarının yürütüldüğü bildirilmektedir.

Söz konusu telafi edici vergi soruşturmasına ilişkin ön karar 8 Ekim 2019 tarihinde ITA tarafından açıklanmış olup, soruşturmaya taraf firmalarımız olan Belenco Dış Ticaret A.Ş. ve Peker Yüzey Tasarımları Sanayi ve Tic. A.Ş. ile diğer firmalarımız için %3,81 oranında sübvansiyon marjı hesaplanmıştır. Mezkûr soruşturma bağlamında ITA’nın nihai kararını ertelenmediği takdirde 18 Şubat 2020 tarihine kadar açıklaması beklenmediği ifade edilmektedir.

Öte yandan, Dünya Ticaret Örgütü Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması’nın 20.6 maddesine göre, Anlaşma hükümlerine aykırı sübvansiyonlardan yararlanan bir ürünün ithalatında kısa sürede göreceli olarak yoğun artış nedeniyle telafisi güç zararın meydana gelebileceği “kritik durumlarda” nihai önlem, geçici önlem uygulanma tarihinden 90 gün öncesine kadar gerçekleştirilmiş ithalata uygulanabilmektedir olarak bildirilmektedir.

ITA tarafından mezkur soruşturma kapsamında “kritik durumun” olup olmadığına ilişkin yürütülen inceleme neticesinde ITA tarafından “kritik durumun” varlığına hükmedilmiş olup, bu kapsamda, geçici önlem, önlemin yürürlüğe girdiği tarihten 90 gün öncesine kadar gerçekleştirilmiş ithalata uygulanacaktır olarak belirtilmektedir.

 

2) Venezuela’ya Çeltik İhracatı

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan yazıya atfen; Türkiye'den Venezuela'ya çeltik (Oryza sativa L.) ihracatında bitki sağlığı gerekliliklerinin belirlendiği ifade edilerek Venezuela'ya ihraç edilecek çeltik ürünün Bitki Sağlık Sertifikası beraberinde gitmesi ve Bitki Sağlık Sertifikasının Ek Deklerasyon kısmında; ürünün, Trogoderma granarium Everts, Latheticus oryzae Waterhouse, Pseudomonas syringae pv. syringae van Hall, Cyperus difformis L., Ludwigia adscendens (L.) Hara, Polygonum maritimum L. ve Thlaspi arvense L. zararlı organizmalarından ari olduğunun belirtilmesi gerektiği bildirilmektedir.

 

3) Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Hk.

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Barselona Ticaret Ataşeliği’nden edinilen bilgiler çerçevesinde, Inditex grubunun, tekstil ve konfeksiyon sektöründe çevresel sürdürülebilirliğin artırılması amacıyla hazırlanan “Moda Paktını” imzalayan 32 firmadan biri olduğu, bu itibarla, adı geçen grubun 2025 yılına kadar tüm ürünlerinin organik, sürdürülebilir ve geri dönüştürülmüş materyalden üretilmiş olacağı yönünde taahhüde bulunduğu belirtilmektedir.

 

4) Azerbaycan-Şikayet Remish

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen; bir vatandaşımızın, Remish Ceferov isimli bir Azerbaycan vatandaşına ait nakliye firması ile ülkemizden Kazakistan'a mobilya gönderilmesi hususunda anlaştıkları, firmaya ait TIR'ın yanlış güzergah kullanarak Ukrayna üzerinden Rusya Federasyonu'na giriş yapmasından dolayı 5.750 Dolar ceza ödedikleri, Kazakistan'da da yapılan hatalı ön beyan sebebiyle maddi ve manevi zarara uğradıkları, Nur-Sultan Gümrüğü'nde işlemlerin tamamlanmasından sonra Ceferov'un TIR'da bulunan yükü kendisinin tanıdığı bir firmaya ait olan bir depoya boşaltıp, ilave 7.750 Dolar ödenmediği takdirde deponun adresini bildirmeyeceğini söylemesi üzerine söz konusu meblağın kendisine ödendiği ancak depoda bulunan mobilyaların hasara uğradığının tespit edildiği ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, Remish Ceferov'un birçok yerli nakliye firmasını aynı şekilde dolandırdığı ve adı geçenin yaşanan olayların Bakü Büyükelçiliğimize aktarıldığını öğrendikten sonra vatandaşımızı tehdit etmeye başladığı belirtilmektedir.

Diğer yandan, Dışişleri Bakanlığınca dosyaların tetkikinden Remish Ceferov'un 5 Eylül 2019 tarihinde bir yıllık taşımacılık vizesi almak için Bakü Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi'ne müracaat ettiği, ancak adı geçenin ibraz etmiş olduğu seyahat sigorta belgesinin sahte olduğu ve firmanın Azerbaycan Uluslararası Nakliyeciler Derneği üyeliğinin de iptal edildiğinin tespit edildiği bildirilmektedir.

 

5) Lübnan

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü kanalıyla Beyrut Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen; Lübnan tarafından gümrük vergisi artışının 26/09/2019 tarihli Lübnan Resmi Gazetesi'nde yayımlanan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile uygun görülen Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Kararnamesi ile (Decree No 5497) yürürlüğe girdiği, bisküviler (1905.31) ve tüketiciye yönelik ambalajlardaki deterjanlar (3402.20) için 16/5/2018 tarihli ve 23 sayılı Karar ile getirilen ithalat yasaklamasının kaldırılmış olduğu, her iki üründe de bunun yerine gümrük vergisinin 10 puan arttırıldığı (bisküviler için yeni vergi oranı yüzde 30, deterjanlar için yine yüzde 30) belirtilmektedir.

Yazıda ayrıca, söz konusu düzenlemenin 4'üncü maddesi ile fatura kontrolü uygulamasının getirildiği, Beyrut Ticaret Müşavirliğince, gümrük idaresinin fatura kontrolünü yayımladığı bir sirkülerle, ithalatta Lübnan Gümrüğüne sunulan belgeler arasındaki faturaların ihracat ülkesinde tasdik edilip, o ülkedeki Lübnan Büyükelçiliği/Konsolosluklarından onaylanmasını aramak şeklinde uygulamaya koyduğu ve sadece ilgili kararda sayılan ürünler için değil tüm ithal ürünleri için faturanın çıkış ülkesinde tasdikinin aranmaya başlandığı bilgisine ulaşıldığı bildirilmektedir.

Devamla, konu ile ilgili olarak Beyrut Ticaret Müşavirliğince, Trablus Gümrükleri ve ilgili kararı yürürlüğe koyan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile irtibata geçildiği ve temas edilen yetkililer tarafından;

-Gümrük idaresinin gümrük kapılarına muhatap sirkülerini, fatura kontrolünü sadece ilgili kararda sayılan ürünler için değil tüm ithalata teşmil edecek surette kaleme aldığı, diğer bir ifade ile tüm ithal ürünler için faturanın çıkış ülkesinde tasdikinin aranmaya başlandığı,

-Ülke ve ürün ayrımı yapılmaksızın başlatılan uygulamanın büyük karışıklık yarattığı, bu nedenle sorunu çözmek için ilgili kurumlar arasında koordinasyon yapılmakta olduğu,

-Karışıklık çözülene kadar fatura tasdikine dair sirkülerin uygulamasının şimdilik geçici bir süre askıya alındığı (gümrüklerden edinilen gayrı resmi bilgi) yönünde bilgi verildiği belirtilmektedir.

Ek : Ministry of Economy Trade Decree No 5497-Text  -  Decree No 5497- Ministry of Economy and Trade- Annex  -  Karar (Arapça Metin)

 

6) Satsuma Mandarin Kesim ve İhraç Tarihi

Ticaret Bakanlığı - Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden alınan bir yazıda; Bölgemiz için oluşturulan Hasat ve İhraç Tarihini Belirleme Komisyonu tarafından İzmir iline bağlı İnciraltı, Seferihisar, Ürkmez, Gümüldür, Sığacık, Özdere ve Selçuk ile Aydın iline bağlı Davutlar ilçe ve beldelerdeki muhtelif bahçelerde yapılan incelemeler ve alınan numunelerin İzmir Laboratuar Müdürlüğünde yapılan analizi sonucunda, Ege Bölgesi ürünü satsuma mandarinin; 15 Ekim 2019 tarihinden itibaren kesimine, 18 Ekim 2019 tarihinden itibaren de ihraç edilmesine, ilgili Komisyon'un 08.10.2019 tarihli toplantısında karar verildiği belirtilmektedir.

 

7) Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri

İstanbul İhracatçı Birliklerinden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan İhracata Yönelik Destek Programları’nın tanıtılması amacıyla, muhtelif tarihlerde muhtelif il ve ilçelerde alınan Bakanlık ve İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri işbirliğinde “Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri”nin düzenlendiği belirtilmektedir.

Bu kapsamada; T.C. Ticaret Bakanlığı, TOBB, OSBÜK, TİM koordinasyonu Genel Sekreterliklerinin organizasyonu ve Ticaret/Sanayi Odaları ile Organize Sanayi Bölgeleri işbirliğinde 21-24 Ekim 2019 tarihleri arasında sırasıyla ZONGULDAK, SAKARYA, Körfez/KOCAELİ ve İSTANBUL’da “Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri” nin düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede; bahse konu seminerler ücretsiz olup başvuru yapabilmek üzere detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilmektedir.

Etkinlik Detayları:

http://www.iib.org.tr/TR/diger-egitimlerimiz-dis-ticaret-bilgilendirme-seminerleri-ekim-2019.html

 

8) Bağdat’ta Düzenlemesi Planlanan Tarım Fuarı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya atfen; Mecd-El Amal Uluslararası Fuar ve Konferanslar Düzenleme Şirketi tarafından, 14-21 Mart 2020 tarihleri arasında Uluslararası Bağdat Fuar alanında “Tarım Makineleri ile Tarımsal ve Hayvansal Üretim Besin için 12. Tarım Fuarı'nın (Tarım Haftası) düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Mecd El-Amal Uluslararası Fuar ve Konferanslar Düzenleme Şirketi'nin iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır.

Mecd El-Amal Uluslararası Fuar ve Konferanslar Düzenleme Şirketi:

E-posta          : eng.shahal2016@gmail.com; info@bg-iq.net

Web sitesi     : http://www.bg-iq.net/fair.html

Telefon          : +964 7712782919,   +964 7905984770

 

Bilgileriniz rica olunur.

                                                                           Saygılarımla,

 

                                                                       Uğur DAYIOĞLU

                                                                         Genel Sekreter