6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü Kutlamaları Coşkuyla Gerçekleşti...

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) öncülüğünde bu yıl dördüncüsü düzenlenen "6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü" dolayısıyla Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekleriyle Anemon Otel'de "Tekstil ve Hazır Giyim Vizyonu: Yenilik, Tasarım ve Markalaşma" konferansı düzenlendi.

Konferansta konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Vekili ve Denizli ihracatçılar Birliği Başkanı Süleyman KOCASERT, havlu ve bornozla ilgili kutlamanın gerçekten çok daha büyük anlam ifade ettiğini belirtti. "Türk hamamı ve Türk havlusu "Denizli'de on binlerce insanın evine havlu ve bornoz sayesinde ekmek götürdüğüne vurgu yapan Kocasert, "Dünyada eğer birileri havluyla ya da bornozla ilgili bir gün kutlayacaksa veya bir anma töreni yapacaksa o yer Denizli 'dir. Çünkü gerçekten Denizli geldiği noktada tekstile demeyeceğim, havluya, bornoza, peşkire borçlu. Elimizde öyle bir değer var ki, buna Allah'ın bir lütfü veya size bahşedilen bir nimeti deyin" dedi. Dünyada "Türk hamamı ve Türk havlusu diye" ünlü bir kavramın olduğuna işaret eden Kocasert şunları söyledi: "Bugün Şili' de turistik bir caddedeki küçücük bir dükkanda 'Dükkanımızda Türk havlusu satılmaktadır' diye yazıyorsa, ABD 'de çok ünlü beş yıldızlı bir otel bir uçuş dergisine 'Otelimizde Türk havlusu ve bornozu kullanılmaktadır' diyorsa, Japonya' nın çok ünlü bir mağazası Türk bayrağını asıp altına da 'Bu reyonda Türk havlusu satılmaktadır' diye yazıyorsa ve o havlular diğer havlulara göre çok daha pahalıya satılabiliyorsa demek ki biz doğru yoldayız. "Geçen yıl Türk havlusunun dünyada tanıtımı için "Turkish Towels"la yola çıktıklarını ifade eden Kocasert, "Saat deyince markasını konuşmadan önce akla İsviçre saatleri geliyor. Otomobil deyince akla Almanya geliyor, markayı sonra konuşuyoruz. Aynısını biz Türk havlusunda da başarabiliriz. Yeter ki niyet edelim, gayret edelim. Bu işi başlatan DETGİS Başkanı İsa Dal ve yönetimine teşekkür ederim. Her zaman yanındayız" dedi.

Konferansa Denizli Milletvekili Sayın Mehmet YÜKSEL'in yanı sıra, sektörel değerlendirmeler için Sanko Holding'den Ali KÜÇÜKKINACI, Ünlü Tasarımcı Atıl KUTOĞLU, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin ÖZTÜRK, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref FAYAT, TETSİAD Başkanı Yaşar KÜÇÜKÇALIK konuşmacı olarak katılırken birçok iş adamı ve tasarımcı adayı da öğrencide konferanstaki yerini aldı.

Etkinlik kapsamında, DENİB Yönetim Kurulu Üyesi , DETGİS Başkanı ,Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı İsa Dal, Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen törende, Türk havlusunun dünya çapında çok önemli değer haline geldiğini belirterek "Yoğurt, kahve, döner gibi bazı değerlerin, bir yerlere kaptırıldığını, fakat havlumuzu kaptırmayacağımızı, Dünya, Türk havlusunu seviyor ve biliyor” dedi. Denizli'de pekiştirdikten sonra önümüzdeki yıllarda havlunun üretildiği ve kullanıldığı her yerde bu etkinliğin düzenleneceğini Gaziantep, Bursa, Kahramanmaraş ve Kayseri'de havlu üretiliyorsa öncelikli olarak o illerde de başlayacağını sözlerine ekledi. Denizli protokolünün katıldığı etkinliklere Denizli İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu , Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Memişoğlu ve pek çok DENİB üyesi firma temsilcileri katılım sağladı. Konuşmaların ardından Bayramyeri Meydanı'ndan başlayan kortej yürüyüşü, Delikliçınar Meydanı'nda son buldu. Yürüyüş sırasında bornoz giyerek korteje eşlik eden protokol üyeleri renkli görüntüler oluşturdu, güne özel üretilen 15 bin havlu dağıtıldı.

 

 


İlgili Fotoğraflar