Türkiye geneline baktığımızda Temmuz ayında % 5,5'lik bir gerileme yaşandığını görüyoruz. Türkiye Temmuz ayı ihracatı 10,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak - Temmuz döneminde ise % 10'luk bir artışla Türkiye ihracatı 85,2 Milyar Dolara ulaştı. Dünya'nın diğer ülkeleri ile kıyaslayacak olursak Türkiye'nin başarılı bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Zira ülkemiz üretimini ve ihracatını iyi bir düzeyde tutmayı başardı. İşsizlik oranları da bu gerçeği destekliyor. İşsizlik, İspanya ve Yunanistan'da yüzde 20'nin üzerinde, Portekiz ve İrlanda'da yüzde 15 dolaylarında seyrederken, Türkiye'de nisan ayında yüzde 9 seviyesine kadar geriledi. Şüphesiz bu sevindirici bir gelişme.

Denizli'ye gelecek olursak, Denizli'de de özellikle tekstil ve konfeksiyon sektöründe kapasite kullanımının yüksek seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz. Yılın ikinci yarısından umutlu olduğumuzu daha önceki aylarda da ifade etmiştik. Öte yaşanan hareketlilik ihracat değerlerine arzu edilen düzeyde yansımıyor. Bununsa en önemli sebebi pamuk ve iplik fiyatlarının geçen seneki seviyelerine göre oldukça düşmesi ve ihracatı gerçekleştirilen ürünlerin de döviz bazında fiyatlarının geri gelmesi. Geçen sene mart ayında 4,5-5 dolara kadar yükselen pamuğun kg. fiyatı, bu senenin mart ayında 2-2,5 dolara kadar düştü. Dolayısıyla iplik fiyatları, kumaş fiyatları ve mamul fiyatları da geri geldi. Aynı miktardaki ürünler için bu sene ihracat faturalarına yansıyan bedeller, geçene senekilere göre daha düşük oldu ve DENİB tarafından kayda alınan ihracat Temmuz ayında % 2'lik düşüş ile 149 Milyon Dolar olarak gerçekleşirken, Ocak - Temmuz döneminde ise 995 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı dönemindeki DENİB ihracatı 996,6 Milyon Dolar idi.

Bilindiği üzere, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü doğrudan etkileyen faktörlerden birisi kurlar. Son günlerde 0,5 Dolar ve 0,5 Euro'dan oluşan döviz sepetinin 2,00 TL düzeyinde seyrettiğini görüyoruz ve açıkçası değerli TL'nin rekabet gücümüzü olumsuz etkilemesinden korkmaya başladık. İhracatçılar olarak, bu konuda Merkez Bankamızın sesimize kulak vermesini arzu ediyoruz. Dünya ekonomisinin zor zamanlar yaşadığı bir dönemde ülke ihracatımızın diri ve canlı tutulmasının her zamankinden daha önemli olduğunu düşünüyoruz.

Gündemdeki bir diğer önemli konuda güneydoğu sınırlarımızda yaşanmakta olan gelişmeler. Komşumuz Suriye'de yaşanan sürecin, ülkemiz ekonomisine ve ihracatına etkisinin olumlu olmadığı açık. Dileriz ki en kısa sürede Suriye'de sular durulur ve yaşanan insanlık dramı son bulur ve Suriye ile olan ilişkilerimiz normalleşir.

 

Saygılarımla,

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr