23.09.2010

REFERANDUM BITTI, ASIL GÜNDEME DÖNELIM: EKONOMI
Sicak yaz günleri ve Ramazan ayi, ülkemizde bu sene her zamanki kadar dingin degildi. Anayasa degisiklik paketinin halkoyuna sunulmasi ile birlikte gündemin ilk sirasina referandum yerlesti. Degisiklige "evet" diyenler de oldu, "hayir" diyenler de. Oy kullanan herkesin kendisine göre geçerli nedenleri vardi. Ortaya çikan sonucun ülkemiz için hayirli
olmasini diliyorum.

Referandum sürecinde siyasi parti liderleri ülkemizi il il, hatta ilçe ilçe dolastilar. Düzenlenen onlarca mitingde halki ikna etmek için ter döktüler. Elbette ki oylanan paketteki anayasa degisiklikleri, bütün ülke için önemliydi ama, gerek iktidar gerekse muhalefet liderlerinin son birkaç ayda tüm mesailerini, zamanlarini ve enerjilerini referanduma ayirmalari, ülkemizin asil gündem maddelerinin alt siralara düsmesine neden oldu. Dünya'da etkileri hala devam eden ekonomik krizin, ülkemiz ekonomisine de olumsuz etkileri oldugu ortada. Her ne kadar ülkemize iliskin ekonomik göstergeler diger ülkelerle kiyaslandiginda iyi durumda olsa da, issizlik oranlari hala yüksek düzeyde. Daha fazla is, daha fazla as için politikalarin hizli bir sekilde hayata geçirilmesi gerekiyor.

TUIK tarafindan yayinlanan güncel verilere göre, issizlik orani % 10,5 olarak gerçeklesti. Geçen senenin ayni ayinda ise bu oran % 13 idi. 2010 yilinin ikinci çeyregindeki büyüme orani, birinci çeyrekte oldugu gibi yine çift haneli degerlere ulasmis ve %10,3 olarak gerçeklesmistir. Beklentiler, üçüncü ve dördüncü çeyrekte bu denli yüksek büyüme oranlarinin olmayacagi yönünde. Diger taraftan, Hükümetin 2010 yili için koydugu ve % 3,5 olan büyüme hedefinin asilacagi ve yillik büyümenin % 6 - % 7 oranlarini yakalayacagi öngörülüyor. Gelismelerin umut verici oldugunu inkar edemeyiz. Ne var ki, asil önemli olan bu
olumlu gelismelerin süreklilik kazanmasi. Ihracatçilar olarak her zaman gündemde tuttugumuz önerilerimiz var. Biz kurlarin uluslararasi pazarlarda rekabet gücümüzü zedelemeyecek sekilde makul düzeylerde olmasini talep ediyoruz. Biz, Merkez Bankasi'nin faizleri daha düsük düzeylerde tutacak kararlar almasini ve uygulamasini istiyoruz. Böylelikle ekonomi ve ihracatimizin daha güçlü olacagindan eminiz. 2010 yili sonunda ihracatta hedefimiz 2008 yili düzeyini yakalamak, 2023 yili için ise ülke olarak 500 Milyar Dolar ihracat hedefimiz var. Bu hedefe ulasmayi kolaylastiracak politikalarin üretilmesine ihtiyaç vardir. Ihracatimiz arttikça üretimimiz artacak, üretimimiz arttikça issizlik azalacak, issizlik azaldikça refah düzeyimiz yükselecektir.

Referandumu geride biraktik ama, bir yildan daha kisa bir süre sonra gerçeklesecek bir Genel Seçim var. Genel seçimle birlikte ülkemizin asil gündem maddeleri tekrar alt siralara düsecektir. O günler gelmeden acilen, asil gündem olan ekonomiye ve ihracata yarar saglayacak politikalarin üretilmesinin gerekli oldugu düsüncesindeyim.

Saygilarimla,

Süleyman KOCASERT
DENİB BAŞKANI
s.kocasert@denib.gov.tr