Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat Ocak-Mayıs döneminde 694 Milyon Dolar olarak gerçekleşirken, Mayıs ayında ise 151 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk beş aylık dönemi değerlendirecek olursak, kayda değer bir artış veya azalış olmadığını görebiliyoruz, zira 2011 yılının ilk beş ayında 697 milyon dolarlık ihracat değeri kayda alınmıştı. Öte yandan Mayıs ayı ihracatını tek başına değerlendirirsek, % 5,3 oranında bir artış gerçekleştiğini görüyoruz. Dolayısıyla, bir toparlanma sürecinin başlamakta olduğunu ifade etmek mümkün.

İlk beş aylık dönemde, geçen yıl ile karşılaştırıldığında durağan bir performans sergilenmesinin iki sebebi var: Bunlardan birincisi, Denizli ihracatının büyük kısmının gerçekleştirildiği tekstil sektörü hammaddesi olan pamuk ve pamuk ipliği fiyatları geçen sene zirve yapmışken, bu sene neredeyse geçen seneye kıyasla % 50 düşüş yaşanmış olması. Bu durum doğal olarak ürün fiyatlarını ve ihracat değerini geriye çekti. İkincisi ise paritedeki gerilemenin ağılıklı olarak Euro olan ihracatın dolar karşılığını geri çekiyor olması. Bu iki sebep ihracat istatistiklerine durağanlık olarak yansıyor. Hammadde fiyatlarındaki gerilemeyi esasen bir normalleşme süreci olarak değerlendirmek gerek.

Bu iki teknik sebebe ilaveten Avrupa'nın içerisinde bulunduğu durumu da önemli bir neden olarak saymak mümkün. Avrupa ekonomilerindeki durgunluk o ülkelerdeki iç talebi düşürürken bizim ihracatımıza da olumsuz yansıyor. Avrupa dışındaki pazarlara olan ihracatımızı daha hızlı bir şekilde artırmamız gerekli.

Türkiye dış ticaretini genel olarak değerlendirirsek, önemli bir noktanın altını çizmekte yarar var. O da dış ticaret açığımızın geçen seneye kıyasla gerilemeye devam ediyor olması. TUİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Nisan ayında dış ticaret açığımız % 27,3 gerileyerek, 6,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Önemli bir gösterge ise ihracatın ithalatı karşılama oranı; bu oran geçen yıl nisan ayında % 57 iken bu yılı nisan ayında % 66'ya yükseldi. Daha dengeli bir dış ticaret kompozisyonunun varlığından söz etmemiz mümkün. Bu tablo, Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan cari dengeye de olumlu katkı sağlamaktadır.

 

Saygılarımla,

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr