Türkiye İstatistik Kurumu tarafından eylül ayı enflasyon verileri açıklandı. Yıllık enflasyon, yüzde 11,20 ile çift hanelerde seyretmeye devam etti. 2017 yılı için Orta Vadeli Programda enflasyon beklentisi yüzde 9,5 olarak güncellenmişti ve bu hedefe ulaşılması için ekstra çaba ve gayret gerekiyor.

Enflasyon rakamlarının durumunu ve gidişatını iki farklı tabloyla yorumlayabiliriz. Olumsuz tabloda; eylül ayında biten KDV indirimlerinin, artan döviz ve petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde baskı yaratacağı aşikâr. Doğrusunu söylemek gerekirse böyle bir durumda yılsonu hedefine ulaşılmasını beklemek oldukça iyimser bir tahmin olur. Olumlu tabloda ise, işlenmemiş gıda enflasyonunda yaşanan iyileşmeleri ve hükümetimizin gıda fiyatlarıyla ilgili gerçekleştirdiği bazı çalışmalar olduğunu görüyoruz. Bu politikanın enflasyona etkisi ise şüphesiz olumlu yönde olacaktır.

Enflasyon Tek Haneli Rakamlara İnmeli…

Enflasyonun çift haneli seyretmesi elbette ki tüm kesimler için arzu edilen bir tablo değil. Günlük hayatta enflasyon hepimize pahalılık olarak yansımakta iken, sanayici ve ihracatçı için ise maliyet artışı anlamına geliyor. Şöyle ki, artan enflasyon finansman maliyetlerine doğrudan etki ediyor. Doğal olarak artan maliyetler ihracatçının rekabet gücünü de zedeliyor.

Tam da bu noktada, enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlanana kadar Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına devam edeceğini ve yüksek enflasyona ivedilikle çözüm bulma adına yapısal reformlara daha çok odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu önlemler ve reformlar neticesinde yılsonu enflasyon rakamının tek haneli gerçekleşeceğini umuyoruz.

 

Saygılarımla,

 

Süleyman KOCASERT

TİM Başkan Vekili

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr


04.10.2017