Geçen senenin ikinci yarısında yaşanan kurdaki dalgalanma sonucunda, dolar kuru 1,90'ın üzerine çıkmıştı. O gün sorulan soru acaba bir dolar 2 TL olur mu idi. Sanayiciler ve ihracatçılar olarak bizler, her zaman olduğu gibi, önemli olanın sürekli değişen kurlar değil, ihracatçıya rekabet gücünü kazandıracak istikrarlı bir kurun piyasada kendini göstermesi olduğunun altını çiziyorduk.

Bugünlerde Türk Lirası'nın değerlenmeye devam ettiğini görüyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse; 0,5 Euro ve 0,5 Dolardan oluşan döviz sepetinin 2,20 TL'nin üzerinde bir değerde seyretmesi ne kadar riskli ise, ihracatçılar için döviz sepetinin 2,00 TL'nin altında seyretmesi de arzu edilmeyen bir durum. 2023 yılında 500 Milyar Dolar ihracat hedefine ulaşabilmemiz için TL'nin uluslararası pazarlarda rekabetçi bir değere sahip olması biz ihracatçılar açısından çok önemli.

Denizli Dolarla İhracatını Artırmalı

Kur konusunu, Denizli özelinde değerlendirecek olursak farklı bir duruma daha dikkat çekmek istiyorum. 2012 yılı Avrupa Birliği'nin ve Euro'nun zor yılı olacak. 2012'de Euro'nun, Dolar karşısında değer kaybetmesinin temel trend olması bekleniyor. Bu durum ihracatının ağırlıklı bölümü Avrupa'ya olan Denizli'yi iki yönden olumsuz etkiliyor. Birincisi Avrupa'daki talep daralması, ikincisi ise değer kaybeden Euro'nun firmalarımızın karlılıklarını azaltması.

Aslında Avrupa Birliği, sadece Denizli'nin değil tüm Türkiye'nin ana pazarı. Fakat, Denizli ihracatında daha ağırlıklı bir yere sahip. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2011 yılında Türkiye ihracatının % 46'sı AB ülkelerine gerçekleştirilmiş iken, Denizli'den yapılan ihracatın % 58'i AB ülkelerine gerçekleştirilmiş durumda. Son yıllarda ihracatta sektör çeşitlendirmesine giden, tekstil ve konfeksiyon dışındaki sektörlerde ihracatının payını artıran Denizli'nin, pazar çeşitlendirmesini de hızlandırması gerekiyor. Euro ile ihracat yapılan ülkelerin yanında, Dolar ile ihracat yapılan başta ABD ve Kanada olmak üzere, Dolar ile dış ticaret yapan Rusya, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerine ihracatın artması oldukça önemli.

Saygılarımla,

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr