Ülkemiz İhracatı geçen yılın aynı ayına göre %13'lük azalış ile 11,2 Milyar dolar olarak gerçekleşti.

Denizli'nin Mart Ayı İhracatı 208 Milyon Dolar

Mart ayında Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %14'lük düşüşle 165 Milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre ise Denizli Merkezli firmaların Mart ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre %22 düşüşle 208 Milyon Dolar oldu. TİM verilerine göre Denizli ihracatı Ocak - Mart 2015 döneminde 624 Milyon Dolar ile geçen yılın aynı dönemine göre %18'lik bir gerileme gösterirken, aynı dönemde DENiB tarafında kayda alınan ihracat ise %14'lük düşüş ile 492 Milyon Dolarlık bir performans sergiledi.

Parite Etkisi…

Ülke ihracatımızın büyük bir bölümü geleneksel pazarımız olan Avrupa'ya gerçekleşiyor. Açıklamalarımızın Dolar bazında olması, Euro/Dolar paritesindeki durumdan dolayı rakamsal anlamda düşüşün bir başka sebebi olmuştur. Bunun yanında dünya ticaretinde dolar bazında bir daralma da söz konusudur. Dünya ticaretinin 2015 yılında yaklaşık % 5 oranında daralması bekleniyor.

FED Başkanının Açıklamaları…

Geçtiğimiz hafta yıl içerisinde faiz artırımına gidileceği konusunda verilerin kuvvetli olduğunu açıklayan FED Başkanı Yellen, gelecek dönemlerde dolar kurunun güçlü seyrini devam ettireceği yönündeki eklentileri kuvvetlendiriyor. Öte yandan Avrupa'da devam eden parasal genişleme politikaları ile Avrupa ekonomisinin kendi içinde dengeye ulaşma sürecinin devam edeceğini öngörmek mümkün.

2014 Yılında İhracat Büyümeye En Yüksek Katkıyı Sağladı…

Dün açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi üst üste 21 çeyrektir büyümesini sürdürerek 2014 yılında %2,9'luk bir performansa imza attı. Bu performansın %1,8'lik bir bölümü ise ihracat kaynaklı büyümedir. İhracatçı penceresinden bakıldığında bizleri gururlandıran ve motive eden bir tablo ile karşılaşıyoruz.

Geçtiğimiz 3 aylık dönemde, Her ne kadar uluslararası konjonktürlerden dolayı oluşan ihracat tablomuz olumsuz olsa da, beklentilerimiz gelecek dönemlerde, ihracatımız, ülke ekonomimizin gelişmesindeki en büyük aktör olma özelliğini devam ettirecektir.

DENİB olarak İhracatımızın Artışını Destekleyen Projeler Hazırlıyoruz…

İhracatımızın kilogram değeri 1,6 dolar seviyelerinde seyretmektedir. Gelişmiş ülkelerin ulaşmış olduğu 3.5 - 4 dolar seviyelerine ulaşmamız gerekmektedir. Bu bağlamda katma değeri yüksek, inovatif ürünler geliştirmeye odaklanmış durumdayız. Geçtiğimiz ay TİM organizasyonu olan Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliğimizde DENİB 4. Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışmamızın tanıtım standıyla katılım sağladık. İhracatçılarımıza yetenekli tasarımcılar yetiştirmeye katkı sağlamayı amaçlıyor, daha değerli ürünler yaratmayı hedefliyoruz. Yine "Genç Mucitler Aranıyor - DENİB İnovatif Fikirler” yarışmamız ile olmazsa olmazımız olan inovasyonun değerini anlatmaya çalıştığımız bir başka organizasyonumuz ile amacımıza ulaşma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Geçtiğimiz dönemlerde ABD, Çin, İngiltere ve Japonya gibi güçlü ekonomilere sahip ülkelere, Ekonomi Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabeti Geliştirme(URGE) Projesi kapsamında pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdik. Denizli Ev Tekstili URGE Projemizin ikincisinin çalışmaları devam etmekte. Bununla birlikte daha önce tekstil sektörü için yaptığımız URGE Projesinin benzerini, bu yıl Ekonomi Bakanlığımızın onayı ile, Gıda sektörü için de başlatmış bulunmaktayız.

İhracata dayalı büyümenin devlet politikası haline geldiği ülkemizde, bizler, ihracatçılar olarak üzerimize düşen her görevi layıkıyla ve azimle yerine getirmeye çalışıyoruz.

 

Saygılarımla,

 

Süleyman KOCASERT

TİM Başkan Vekili

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr