Geçen ay 2013 yılının ihracat anlamında Denizli için güzel başladığı müjdesini paylaşmıştık. Şubat ayı rakamları da Denizli'nin ihracatını artırmaya devam ettiğini gösteriyor. Denizli İhracatçılar Birliği tarafından 2013 yılının Şubat ayında kayda alınan ihracat değeri % 35 oranında artış ile 125 milyon dolara ulaştı. DENİB'in Ocak-Şubat Dönemi ihracat değeri ise % 38 artış ile 335 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Ülkemizde Ocak-Şubat döneminde en yüksek ihracat artışını sağlayan Genel Sekreterlik, DENİB Genel Sekreterliği oldu.

Diğer taraftan Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre Denizli'nin toplam ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla % 11 artarak, 244 Milyon Dolara ulaştı. Ocak-Şubat dönemindeki iki aylık dönemde ise % 17'lik artış ile 479 Milyon Dolar ihracat değerine ulaşıldı. Türkiye toplam ihracatının Ocak-Şubat döneminde % 5,6'lık bir artış sergilediğini göz önüne alırsak Denizli'nin, ülke ihracatından daha iyi bir performans yakaladığını söyleyebiliriz.

İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında, bu ay Hatay ve Ankara'nın ardından % 11 oranında artışı yakalayan Denizli ihracatını en fazla artıran üçüncü il oldu.

Dünya ekonomisi zor bir 2012 yılını geride bıraktı. Artık bundan sonra yavaş da olsa bir toparlanma süreci beklentisi içerisindeyiz. ABD ve AB için olumlu beklentiler devam ediyor. Genel durum olumlu olmasına rağmen, gerek ABD'de gerekse AB'de bazı göstergeler hala beklendiği kadar iyi değil. Amerika'da işsizlik oranlarındaki toparlanma beklentilerin altında gerçekleşirken, Avrupa'da ise 2012'nin son çeyrek büyüme oranları umulandan daha düşük düzeylerde gerçekleşti. Avrupa'nın ancak 2013 yılının 3. Çeyreğinden itibaren büyümeye başlayacağı tahmin ediliyor. Çin'e bakacak olursak, ülkede yeniden yüksek büyüme oranlarına işaret eden verilerin bulunduğunu görüyoruz.

Türkiye ekonomisindeki gelişmelere kısaca değinecek olursak; büyüme oranlarının ülkemizde de son çeyrekte beklentilerin altında kaldığını görüyoruz. Diğer taraftan, 2012 yılını % 2,5 civarında bir büyüme oranı ile kapatmak Türkiye'nin küresel ekonomilerden pozitif yönlü ayrıştığının somut bir göstergesidir. Cari açığın % 37 düşüş ile 49 Milyar dolara gelmesi ise oldukça önemli. Bizim penceremizden, altı çizilmesi gereken nokta ise cari açıktaki olumlu performansta ihracatın payının büyük olmasıdır. Şöyle ki; 2012'de cari açıkta ortaya çıkan 28 Milyar dolarlık gerilmenin yaklaşık 24 milyar doları dış ticaret açığındaki gerilemeden kaynaklandı.

Genel anlamda 2013'ün ilk iki aylık ihracat rakamlarının gayet olumlu ve umut verici olduğunu ifade etmek mümkün. Bununla beraber uzun zamandır sıkça duyduğumuz bir tabir var, o da kur savaşları. Açıkçası dolar-euro kur sepetinin 2,05'in altına inmemesi ihracatçılar için oldukça önemli. İstikrarlı ve rekabetçi kur seviyelerini sağlayacak politikaların sürmesinin ülkemiz için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

İhracat rakamları ile ilgili değerlendirmelerin ardından DENİB ile ilgili önemsediğimiz bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak isterim. DENİB 1993 yılında kurulan bir BİRLİK ve bu yıl DENİB'in 20. Kuruluş yıldönümü. 20 yıl önemli bir dönemeç olduğu gibi, ilimizin plaka numarası olması yönüyle de dikkat çekiyor. Biz 2013 yılı boyunca yapacağımız etkinliklerde 20. Yılımızı kutluyor olacağız. Bunların arasında Tasarım yarışmamız ve Ödül Törenimiz de var. Ayrıca, 20 yıla özel programlar da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu bir konser olabilir, insanları bir araya getirebilecek turnuvalar olabilir ya da tüm şehrin ilgisini toplayabilecek aktiviteler olabilir. Umarım Denizli'ye 2013 yılında, bu bağlamda bir renk getirebiliriz.

 

Saygılarımla,

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr