Değerli Basın Mensupları,

2013 yılı Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirmek üzere düzenlediğimiz basın toplantısına hoş geldiniz.

Türkiye rakamlarından başlamak gerekirse, ihracatın % 0,3 artışla Mart ayında 12,5 milyar dolara ulaştığını, Ocak-Mart döneminde ise % 3,3'lük artış oranı ile 36,5 Milyar Dolara ulaştığını görüyoruz.

Bu ayki rakamlara baktığımızda Denizli'nin ülke genelinde daha iyi bir performans sergilediğini ifade edebiliriz. Denizli merkezli firmaların yaptığı ihracat Mart ayında %5,4 oranında artarak 251 Milyon Dolara, Ocak-Mart döneminde ise %12,6 oranında artarak 730 Milyon Dolara ulaştı. DENİB tarafından kayda alınan ihracat ise Mart ayında % 7 artarak 169 Milyon dolara, Ocak-Mart döneminde ise % 26 artarak 505 Milyon Dolara ulaştı. Denizli en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il arasında, ihracatını en fazla artıran ikinci il oldu. Diğer taraftan, Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren 8. İl olma konumunu koruyor.

Türkiye'nin 2012 büyüme oranı % 2,2 olarak açıklandı. Net ihracatın büyümeye katkısı ise % 4,1 olarak gerçekleşti. Avro Bölgesi'nin 2012 yılında binde altı oranında daraldığı düşünülürse bu başarılı bir performans.

Türkiye'nin 2013 yılında büyüme hedefi % 4 olarak hedeflenmiş durumda. Bu dört puanlık büyümenin yakalanmasında ihracatın katkısının en az 2 puan olması gerekiyor. Bu anlamda ihracatımızın artış hızının sekteye uğramaması çok önemli. Hem firmalara hem de karar vericilere önemli sorumluluklar düştüğünü belirtmek gerek.

Bilindiği üzere Türkiye, 2008'den bu yana süren küresel kriz ortamında diğer ülkelerden pozitif yönlü ayrıştı. Bu ayrışma doğrusunu söylemek gerekirse bugün de devam ediyor. Avrupa ülkeleri henüz sorunlarını aşabilmiş değil. Gecikmeli de olsa uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları bu ayrışmayı tasdik etmeye devam ediyorlar. Standard & Poor's da Türkiye'nin kredi notunu artırdı. Şüphesiz Türkiye için sevindirici bir gelişme. S&P analisti Eileen Zhang, cari açıktaki azalmanın ve ihracatın beklenenden hızlı güçlenmesinin not artışında etkili olduğunu ifade etti.

Beklentiler farklı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu artırmaya devam edeceği ve yatırım yapılabilir ülke düzeyine eş değer notların Türkiye'nin hanesine yakın zamanda yazılacağı yönünde.

Değerli Basın Mensupları,

İhracat değerlendirmesine devam edecek olursak. Türkiye'nin son yıllarda farklı pazarlara açılma stratejisinde başarılı olduğunun altını çizmek lazım. Türkiye'nin Avrupa Birliğine ihracatı Mart ayında % 4 azalırken, Ortadoğu'ya ve Afrika'ya ihracatı % 4 oranında artış gösterdi.

Denizli'de de Pazar ve ürün çeşitlenmesi hızlı bir şekilde devam ediyor. 2004 yılında 92 ülkeye ihracat kaydeden Denizli İhracatçılar Birliği 2912 yılında 161 ülkeye ihracat kaydetti. Aynı şekilde 2004 yılında 771 çeşit ürün ihraç edilirken, 2012 yılında 1916 çeşit ürün ün ihracatı kayda alındı.

Değerli Basın Mensupları,

Basın toplantımızda değinmek istediğim diğer bir husus DENİB'in 20. Yıl etkinlikleri kapsamında bu sene daha coşkulu bir şekilde gerçekleştirmeyi planladığı ve bu sene ikincisi gerçekleştirilecek olan "Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışması”. Başvuru süreci başladı ve 31 Mayıs'a kadar devam edecek. Geçen sene olduğu gibi 2013 yılında da tasarım yarışmamızla Denizli'ye farklı bir renk katmayı hedefliyoruz.

 

Saygılarımla,

Süleyman KOCASERT

DENİB Başkanı

s.kocasert@denib.gov.tr