16.05.2011

Geçtigimiz günlerde açiklanan cari denge verileri gerçekten de tüm dikkatleri üzerine çekti. Is ve ekonomi dünyasinin tüm kesimleri Mart ayi cari açiginin, beklentilerin çok üstünde çikarak 9,8 Milyar Dolar düzeyinde gerçeklesmesini konusuyor. Tahminler ise 8,2 Milyar Dolar düzeyinde idi. 2010 yilinda 2009 yilina göre cari açik verilerinin daha yüksek seviyelerde seyredecegi tahmin ediliyordu fakat beklentilerin bu denli üzerinde bir cari açik, düsünülmesi gereken bir gelisme olarak önümüzde duruyor.

Konuya iliskin olarak Sayin Ali BABACAN bugün bir açiklama yapti ve cari açikta böylesi yüksek bir degerin ortaya çikmasinda, ülkemizde faaliyet gösteren uluslararasi firmalarin yurt disina transfer ettikleri temettülerin rolünün büyük oldugunu ifade etti.

Ne var ki inkar edemeyecegimiz gerçek, cari açigin ekonomimizin yumusak karni oldugu. Hassasiyetle takip edilmesi gereken dengelerin belki de en önemlisi. Açikça ifade etmek gerekiyor, su an cari açik ekonomimiz üzerinde yikici bir etkiye neden olmuyorsa bunun tek sebebi finanse edilebiliyor olmasidir. Bir gün finanse edilemez bir negatif cari denge ile bas basa kalirsak, altindan kalkamayacagimiz ekonomik sorunlarla ugrasmak zorunda kalabiliriz. Beklentilerle farklilasan bir cari açigin açiklanmasi sonucu, bugünün sabahinda hemen düsen bir borsa endeksi ve yükselen faiz oranlarini hep beraber gözlemledik.

Denizli Ihracatçilar Birligi olarak bizim, cari açigin altini çizmemiz gereken tarafi dis ticaret dengesidir. Mart ayinda ihracatin ithalati karsilama orani % 55'e geriledi. Maalesef dis ticaret açigimiz cari açiktaki en önemli etken. Sunu kabul ediyoruz; dogal kaynaklarimizin yetersizligi ülkemizi özellikle enerji ve petrol tedarikinde ithalata mecbur ediyor. Ama sanayiciye ve ihracatçiya güç verecek ekonomik politikalar yeterli mi? Bunlari, tekrar tekrar degerlendirmemiz gerekiyor. Yillardir tekrar edilen kur, enerji ve istihdam üzerindeki vergi yüklerimizin yeniden gözden geçirilmesi oldukça önemli.

Sunun altini çizmek istiyorum; Türkiye Ekonomisinin büyüme lokomotifi ihracat olmak zorunda. Ihracat, ekonomik büyüme için de gerekli, yeni istihdam alanlari olusturulmasi için de gerekli, makul sinirlardaki cari denge degerlerinin ortaya çikmasi için de gerekli. Ithalati degil, ihracati özendiren bir ekonomik ortam Türkiye'nin tek alternatifidir.


Saygilarimla,

SÜLEYMAN KOCASERT
DENİB BAŞKANI
s.kocasert@denib.gov.tr